Aile içi şiddete son kampanyası ve kadına yönelik şiddet haberleri analizi - Erol, Özlem (My University, 2010)
Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de aile içi şiddetin önlenmesine yönelik çalışmaların arttığı gözlemlenmektedir. Aile içi şiddet vakalarında özellikle kadınlar ve çocuklar büyük zarar görmektedir. Medya da bu tip olaylara fazla yer vermektedir. Medyanın olayları ele alış biçimi toplumun şiddet öğesine bakışını da etkilemektedir. Bu çalışmada kadına yönelik şiddet haberlerini üçüncü sayfa olma özelliğinden çıkartıp toplumsal bir olay olarak görülmesini hedefleyen Hürriyet Gazetesi’nin Aile İçi Şiddete Son Kampanyası’ndaki haberleri analiz edilmiştir. Bunun için kampanyanın ilk yılı (2005) ve 2009 yılında yayımlanan haberleri incelenerek veriler değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda iki yılda yayımlanan haber sayılarında büyük bir değişiklik olmadığı gözlenmiştir. Bununla birlikte, yayımlanan görsellerde büyük bir değişim yaşanmıştır. Gazete, haberde genellikle mağdurdan yana bir dil kullanmaktadır. Kampanya ile polise intikal etmiş haberlerin yanı sıra toplumu aile içi şiddet konusunda bilinçlendirici haberlere de ağırlık verildiği söylenebilir. Özetle toplumda aile içi şiddet konusunda farkındalık yaratmaya yönelik başlatılan kampanya, gazetenin bu konudaki tutumunun diğer gazetelere göre farklılaşmasına neden olmuştur. Ancak gazetenin şiddet haberlerini yayımlarken mağdurların fotoğraflarının ve kimliklerinin açıklanmasında yeterince hassas davranmadığı saptanmıştır.

During the recent years, attempts to prevent family violence were increased in Turkey and around the world. Regarding family violence cases, specially, women and children are much affected. Media gives a lot of importance to these cases and leads the public opinion by the way it handles the cases. In this study, an analysis has been made about the news items published during the “End Family Violence” campaign of Hürriyet Daily Newspaper which aimed to arise public awareness that family violence is a social event and not a third page news. This study covers and evaluates news items of the first year of the campaign (2005) and the late news items published (2009). The research has put forward that there has not been much change in the number of news items focusing on family violence during the two years. However, there has been a great change in the visual images. The articles printed in the Newspaper, were written mostly in favor of the victims. It can also be said that during the campaign, articles focused on arising public conscience besides reporting common police cases. To summarize, it can be stated that the campaign which started to raise public awareness regarding family violence has created a difference in the Newspaper, with regard to other newspapers. However, it has been noticed that the Newspaper was not very keen in declaring victim identities and publishing victim photos.
Keywords: Aile Hayatı İncelemeleri; Aile İçi Şiddet_Psikoloji; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık