Arnavut Milliyetçiliğinin Doğuşu, Gelişimi ve Günümüze Etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Arnavut milliyetçiliği nispeten daha geç bir tarihte ortaya çıkmış ve Balkanlar’da gelişen diğer milliyetçilik hareketlerinden farklı olarak laik bir bir çizgide gelişmiştir. Ancak, Arnavut milliyetçiliği, etnik sınırlarla uyumlu olmayan siyasi sınırlar arasında parçalanmış bir biçimde ayrı kollardan gelişmiştir. Bu nedenle Arnavut milliyetçiliği, fiili sınır değişimlerine yol açabilecek bir ulusal bütünleşme potansiyelini içinde taşıdığı için, bundan birincil derecede etkilenebilecek bölge devletleri tarafından her zaman bir tehdit olarak algılanmıştır. Oysa, “Büyük Arnavutluk”un yaratılmasını hedefleyen eğilimlerin Arnavut milliyetçiliği içinde marjinal bir proje olma özelliğini koruduğu açıktır.