Stratejik planlama süreci : Sultangazi belediyesi 2010-2014 ve 2015-2019 stratejik planlarının karşılaştırmalı incelenmesi - Yıldırım, Ekrem (My University, 2019)
Dünyada ve yaşadığımız yakın çevrede her an farkında olduğumuz ya da olmadığımız hızlı bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Kuruluşlar, yakın veya uzak çevrelerinde meydana gelen bu hızlı değişim ve gelişime karşı mevcut durumlarını koruyabilmek, faaliyetlerini sürdürebilmek ve çevrelerinde oluşan yeni durumdan maksimum fayda elde edebilmek için birçok yöntem, teknik uygulamaktadırlar. Bulundukları çevre ile her daim etkileşim halinde olan kuruluşların, mevcut durumlarındaki güçlü ve zayıf yanları, dış çevrelerindeki fırsat ve tehditleri analiz ederek amaçları doğrultusunda geleceğe dönük stratejiler oluşturmalarını sağlayan stratejik planlama, kuruluşların başvurmaları gereken en etkili yöntemlerden bir tanesidir.Stratejik planlamayı konu alan bu tezde, stratejik planlamanın anlaşılmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Tezde, kuruluşları başarıya ulaştıracak bir planlama tekniği olan stratejik planlamanın kavramsal olarak ele alınması, stratejik planlama sürecinin anlatılması ve Sultangazi Belediyesi’nin hazırlamış olduğu 2010-2014 ve 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planları üzerinden stratejik planlama sürecinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi hedeflenmiştir.

There is a rapid change and development that we are aware of or not, in the near surroundings and around the world. Organizations implement many methods and techniques to keep their current situation against this rapid change and development in their near or remote environment, to maintain their activities and to obtain maximum benefit from the new situation in their environment.Strategic planning is one of the most effective methods for organizations which are invariably in contact with the environment. It provides future oriented strategies for those purposes by analyzing opportunities and threats in their outer environment, strengths and weaknesses in existing situations.The aim of this study, which focuses on strategic planning, is contribute to understanding of strategic planning. In addition, it is aimed to conceptualize strategic planning which is a planning technique that will lead organizations to success, explain the strategic planning process and examine the strategic planning process comparatively by Sultangazi Municipality's strategic plans covering 2010-2014 and 2015-2019 years.
Keywords: Planlama; Planning; Strateji; Stratejic planning; Stratejik planlama; Sultangazi Belediyesi Strategy; Sultangazi Municipality