Coğrafyada paradigmalara öğretmen yaklaşımları - ÜNLÜ, MEHMET (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, coğrafya öğretmenlerinin coğrafya biliminde yaşanan paradigma değişimlerine ne derece vakıf olduğunun anlaşılmasıdır. Bilimlerde zaman içerisinde inceleme sahası, odaklanılan konular ve bu konulara yaklaşım bakımından değişim ve dönüşümün yaşanması olağandır. Paradigma değişimleri coğrafya bilimi ve öğretiminde de kendisini göstermiştir. Araştırmada coğrafya öğretmenlerinin coğrafya bilimi ve eğitimine olan yaklaşımları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Türkiye’deki coğrafya öğretmenleri coğrafya biliminde, günümüz dünyasında şekillenen yaklaşımlar hakkında ne kadar bilgi sahibidir? Bu çalışma, postyapısal bakış açısıyla nitel bir araştırma modeli sunmaktadır. Yapılandırılmış görüşme formu ile çalışılmış ve görüşmelerin betimsel analizi yapılmıştır. Sakarya ili merkez ilçelerinden Adapazarı, Serdivan, Erenler ilçeleri ve Arifiye ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında görevli, çoğunlukla tecrübeli 13’ü bayan 23’ü erkek olmak üzere toplam 36 coğrafya öğretmeni ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlere coğrafyada paradigmalar hakkında sorular yöneltilmiş, kendilerinin hangi yaklaşımı benimsedikleri sorulmuştur. Paradigmanın kelime olarak pek çok katılımcı coğrafya öğretmeni açısından fazla bir şey ifade etmediği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, eğitim, öğretim, paradigma

The aim of this study is to understand how well geography teachers have full knowledge of the paradigm shifts in geography. It is normal to experience change and transformation in sciences over time in terms of the field of study, the topics focused on and the approach to these issues. Paradigm changes have also been in geography science and teaching. In the study, it was reveal the approaches of geography teachers to geography science and education. How much knowledge do geography teachers in Turkey have in geography science about the approaches shaped in today’s world? This study presents a qualitative research model from a poststructural point of view. A structured interview form was used and descriptive analysis of the interviews was made. In the Adapazarı, Serdivan, Erenler and Arifiye districts of Sakarya province interviews were conducted with 36 geography teachers, mostly experienced of whom 13 women and 23 men, who work in public and private high school institutions affiliated to the Ministry of National Education. Teachers were asked questions about paradigms in geography and they were asked which approach they adopted. It has been concluded that paradigm does not mean much for many participating geography teachers as a word.
Teacher approaches to paradigms in geography
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Coğrafya; Eğitim; Sosyal Bilimler Eğitimi; Coğrafya Eğitimi; Mesleki Eğitim; Ortaöğretim Alan Öğretmenliği; Social Sciences and Humanities; Geography; Education; Education in Social Sciences; Education in Geography; Vocational Education; Teacher Training For Secondary School; Temel Bilimler (SCI); Sosyal Bilimler (SOC); Yerbilimleri; Sosyal Bilimler Genel; COĞRAFYA; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Natural Sciences (SCI); Social Sciences (SOC); GEOSCIENCES; SOCIAL SCIENCES, GENERAL; GEOGRAPHY; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Coğrafya, Planlama ve Geliştirme; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Geography, Planning and Development; Social Sciences & Humanities; Coğrafya; eğitim; öğretim; paradigma; Geography; education; teaching; paradigm