Bankalar ile borçluları arasındaki kredi sürecinde muhasebe düzeni - Yetgin, Mustafa Ateş (My University, 2001)
İşletmeler, gerek ticari faaliyetlerini gerekse üretim faaliyetlerini devam ettirebilmek için öncelikle sağlam bir finansal yapıya sahip olmalıdırlar .Sağlıklı bir finansal yapıya sahip olabilmek için de, sağlam bir özkaynak yapısının varlığı öncelikli koşullardan biridir. Bununla birlikte, işletmeler ticari hayatları boyunca gösterdikleri faaliyetlerde, ihtiyaç duyduk1arı finansman gereksinim1erini, sadece özkaynakları ile sağlalamamakta ve yabancı kaynaklara ihtiyaç duymaktadırlar. İşletmelerin yabancı kaynaklara yönelmesi, kredi kavramını beraberinde getirmekte ve kredi kavramı, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren birçok işletmenin ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için önemli unsurlardan bir tanesi haline gelmektedir. Kredi kavramı, kredi kullanan işletmeler açısından finansman ihtiyaclannı karşılayabilmeleri yönüyle önemli olduğu kadar , krediyi kullandıran kurum açısından da büyük önem teşkil etmektedir . Teşkilatlanmış piyasalar kapsamında faaliyet gösteren bankalar, ticari faaliyetleri sonucu elde ettikleri kaynaklan, günün ekonomik koşullarına ve piyasaların ihtiyacına göre değerlendirmek zorundadırlar. Bankaların piyasadan topladıkları fonlar, yine bankalar tarafından piyasaya dağıtılmaktadır ki bu ikinci faaliyet kredi olarak adlandırılmaktadır . Bankaların da kar amacı güden birer ticari işletme olduğu düşünülürse, diğer sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için aktif -pasif dengesi ne kadar önemliyse bankalar için de kaynak -kullanım dengesi o oranda önem kazanmakta ve bu dengeyi gerektiği gibi sağlayamayan bankaların ticari hayatları tehlikeye girmektedir . Kredi kavramının çeşitli yönleriyle tanıtılmaya çalışıldığı bu çalışmada kredi kavramı, kullanan ve kullandıran kurum ve kuruluşlar açısından ele alınmış ve ortaya çıkardığı muhasebe hareketleri ile birlikte incelenmiştir.

BRIEF STUDY ON ACCOUNTING SYSTEM BETWEEN BANKS AND BORROWERS IN LENDING PROCESS All companies should have strong financial standings to survive their facilities.The companies especially should have sound capital structure to have sound financial standing. In addition, companies as they survive their facilities meet some financial requirements from external funds i.e. bank loans besides their running capital.The need and demand of external funds by the companies createted the concept of credit or loan as time passed. The concept of credits loans bears high importance for both two parties; banks and their customers.The banks deliver the funds that they have bought from market to various companies running at differents fields of trade of business as per commercial circumstanses and demands. In the view of the fact that the banks are oriented to make profit as well as all other companies, the balance of deposits and credits of a banks balance sheet is highly important just like balance of active sheet and passive of a companys balance sheet. In case of mismanagementof this balance in any company or bank, problems and trouble may occur immediately. In this surney, I tried to introduce the subject with different aspects. The subject has been dealt under the view of two parties. An additions this studys includes accounting system arising from a credit loan transaction.
Keywords: Banka kredileri; KREDİ; Muhasebe; MUHASEBE-BANKALAR; Yönetim ve yardımcı hizmetler