Feminizm ve tüketim ilişkileri bağlamında dergi incelemesi Aysha dergisi örneği - Özer, Fikriye Nazan (My University, 2019)
Kitle iletişim araçları gelişim tarihlerinden bu yana siyasal, ekonomik ve sosyokültürel yapılar ile birlikte ele alınmaktadır. Medya ürünlerinin içeriğinin oluşturulması,sunulması gibi tüm konularda ideolojilerin ve sermaye yapısının etkileri araştırmakonusu olmaktadır. Kitle iletişim araçları vasıtası ile toplumsal hayata etki eden tümiçerik ve görseller içinde bulunulan kültürün birer yansımasıdır. Araştırma konusu olanAysha Dergisi kendisini muhafazakar moda dergisi olarak tanıtmaktadır. Araştırmakonusu olan dergiyi, feminist teoriler ve tüketim ilişkileri bağlamında içerik yönündennicel araştırmaya ve söylem analizine tabi tutulmaktadır.Türkiye‟de mevcut siyasal hegemonyanın ideolojisi olan muhafazakarlık kamusalalandaki görünümleri şeklinde ifade edilebilecek olan muhafazakar moda ileilişkilendirilerek kadın temsilinde 2000‟ler ile yeni bir temsil kazanmış ve kadınlarıntesettür ve moda ilişkisindeki yeri görülmeye çalışıldı.1980 sonrası neoliberal politikalarla birlikte Türkiye siyasal alanda değişimin yanı sıratoplumsal ve kültürel olarak da değişmiştir. Tüketim ile birlikte yeni bir kimlikoluşturan kentli, eğitimli orta sınıf muhafazakar yaşam tarzları ve kadınlık halleribelirmiştir. İslamcı camianın kendi içindeki dönüşümü de tüketim ile birliktedeğişmekte ve tesettür modası oluşmuştur.1980‟lerdeki muhafazakar kadın temsili ilegünümüzdeki temsillerde tüketim ilişkileri ile değişen yaşam tarzı farklılığıgörülmektedir. Muhafazakar kadın söyleminin kurulumunda tüketimin gerçekleştirdiğirol ve ilişki feminizm teorileri ile incelendi.

The history of the development of mass communication is addressed with political,economic socio-cultural structures. The content of the media products, all subjects, suchas ideologies and present capital structure effects research. all content and visualsthrough the mass media affect the social life is a reflection of the current culture.Research is the subject of Aysha Magazine introduces himself as the conservativefashion magazine. Research is the subject of that issue in the context of feministtheories and consumption relations in terms of quantitative research and discourseanalysis of content.Turkey has the political hegemony of the ideology of conservatism exist in public spacecan be expressed as the views associated with the conservative fashion woman in 2000represents a new won and represents women with hijab and an attempt was made toplace worth seeing in fashion.after 1980 the neoliberal policy in addition to Turkey, along with the political sphere asa social and cultural change. Forming a new identity with consumption of urban,educated middle class of conservative lifestyles and femininity. The Islamic communityin transformation range and consumption together with hijab fashions. the 1980sconservative woman in consumption represents today with the representation ofrelationships with changing lifestyle differences. Conservative women's discourse roleand relationship you are setting up consumption of performs were examined with thetheories of feminism.
Keywords: Consumption; Feminizm Tüketim Muhafazakarlık Dergi Feminism; Magazines; Women