Tarihsel süreç içinde batik - Amanjani, Salimeh (My University, 2006)
Batik tekstil literatüründe “rezerve” veya “rezist” adı altında geçen bir çeşit korumalı boyama tekniğidir. Batiğin tanımı ve tarihsel süreç içindeki değişim ve gelişimi içermektedir. Bu çalışmada batik tekniğinde kullanılan farklı malzemeler, kumaş çeşitleri, boyar maddelerin çeşitleri ve araç gereçler incelenmiştir. İkinci bölüm: Batik tekniğinin çeşitli uygulama yöntemlerinin açıklaması ele alınmıştır. Bu teknik aslında sadece mumla veya başka özel maddelerle yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Üçüncü bölüm: Bağlama, plangi gibi metotlar ile de boyanın kumaşa nüfuz etmesi yer yer önleyen diğer yöntemler de bir çeşit rezerve sağladığı için bu tezde batik kapsamında bahis edilmiştir. Dördüncü bölüm: Bu bölümde batiğin uygulandığı ülkeler ele alınmıştır. Bu ülkelerde batiğin tarihçesi, uygulama farklılıkları, ülkedeki başlıca üretim merkezleri, kullanılan malzemeler örneğin kumaş, kalıp, boyar maddeler ve araç gereçlerin farklılıkları irdelenmiştir. Beşinci bölüm: Bu bölümde sanayi devrimi Avrupa’sında mekanize yöntemler ile üretilen batik etkili kumaşlara değinilmiştir. Altıncı bölüm: Günümüzde batik çalışmaları yapan sanatçılar tanınmıştır. Bu el sanatı alanında uzman olan kişilerin eserlerinden örnekler verilmiştir. Ek olarak atölyede yapılan bir batik işlemleri sergilenmektedir. Son olarak da genel bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.

Batik is a kind of resistant dying technique which is called “reserve” and “resist” in textil literature. First part: İt includes the description of batik technique and its improvements and changes in history. İn this work, different eguipments such as fiber, dyes and same different tools are mentioned. Seconed part: İn this part same expressions and explonations are mentioned which are used in batik technique. This technique consists of work which are carried out with wax and same special eguipment. Third part: Tie and plangi techniques are also included in terms af prouding a reserve style in dying that cloth. Fourth part: İn this part, the countries in which batik is used are mentioned. İn these countries the history of batik differences in carrying out the technique, mojor production center, materials used such as fiber molds dyes and differnet equipments are explained. Fifth part: İn this part, the fiberes which are produced in the industrialized Euro pare searched and recent artists are described. Sixth part: Recently there a lot of well known batiques artists. And here some examples of these well known artists are given. İn addition to that some batique forms are exhibited. Conclusion: İt’s general evlavation of the topic.
Keywords: Batik