Nükleer enerji ve Türkiye - Apaydın, Şehri (My University, 2023)
Gelişen ve değişen dünyanın hem en önemli konusu hem de en önemli sorunu enerji olmuştur. Kömür, petrol, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının tükenme senaryolarının daha fazla ses getirmeye başlaması, enerji krizlerinin yaşanması dünyayı yeni kaynak arayışına itmiştir. İşte burada devreye nükleer enerji girmiştir. Ortaya konulan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde genel kavramlar ve ülkelerin nükleer enerji politikaları üzerinde durulmuş dünyanın nükleer enerji tarihi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Türkiye’nin enerji ihtiyacı üzerinde durulup bu bağlamda yapılan çalışmalar ve inşa aşamasındaki santraller detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye’nin enerji çalışmalarından söz edilecektir. Nükleer enerji çalışmaları geçmiş dönemlerden beri ülkemizin gündemindedir. Türkiye’de nükleer enerji dönemine geçiş planları Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile başlamıştır. Bu proje gerek ekonomik ve siyasal olarak gerek sosyal ve çevresel olarak büyük etkiler oluşturmaktadır. Zira enerjide dışa bağımlılığı yüksek olan ülkemiz için önemli bir yatırım olan Akkuyu Projesi, siyasal etkileri bakımından ilgi çekici ögeler taşımaktadır. Akkuyu Projesi ile enerjide yeni bir çağa geçiş yapacak olan Türkiye bununla da sınırlı kalmamış, Sinop ve İğneada’da yeni nükleer güç santrali planları yaparak bu çağda atacağı adımlarını hızlandırmıştır. Türkiye’nin nükleer projeleri geniş çaplı tartışmalara da neden olmaktadır. Bu çalışmada, nükleer enerjinin gelişimine bakılarak Türkiye için önemi ve etkileri coğrafi bir bakış açısıyla irdelenecektir

Energy has been both the most important subject and problem of the developing and changing world. The fact that scenarios of depletion of energy resources such as coal, oil, natural gas have started to make more noise, and energy crises have pushed the world to search for new resources. This is where nuclear energy came into play. The presented study consists of three parts. In the first part, information about the history of nuclear energy in the world is provided and this part focuses on general concepts and the nuclear energy policies of countries. In the second part, the energy needs of Türkiye are focused on and the works carried out in this context and the power plants under construction are examined in detail. In the third part, Türkiye’s energy studies will be discussed. Nuclear energy studies have been on the agenda of our country since the past. Plans for transition to the nuclear energy era in Turkey started with the Akkuyu Nuclear Power Plant. This project creates great economical, political, and social and environmental impacts. The Akkuyu Project, as an important investment for our country, which has a high dependence on foreign energy, has interesting elements in terms of its political effects. Türkiye switching to a new era in energy with the Akkuyu Project, is not limited to this, and has accelerated the steps it will take in this era by making new nuclear power plant plans in Sinop and İğneada. Türkiye nuclear projects also cause wide-ranging debates. In this study, looking at the development of nuclear energy, its importance and effects for Türkiye is examined from a geographical perspective.
Nuclear energy and Turkey
Keywords: Akkuyu; İğneada; İğneada Nuclear Energy; Nuclear Energy; Nükleer Enerji; Sinop; Türkiye