Reşit Saffet Atabinen ve faaliyetleri (1923-1965) - Güler, Güneş (My University, 2019)
I.Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlı Devleti sosyal, siyasi, ekonomik alanda büyük bir çöküş yaşamıştır. İtilaf Devletleri’nin Osmanlı Devleti’ne ağır şartlar taşıyan Mondros Mütarekesi’ni imzalatması ve sonrasında Osmanlı topraklarını yer yer işgal etmeleri, Osmanlı Devleti’ni fiilen sona erdirmiştir. Bu durum karşısında Türk milleti, Mustafa Kemal önderliğinde kurtuluş mücadelesine girişmiştir. Zorlu mücadelelerin ardından nihayet Türk halkı Kurtuluş Savaşı’nı büyük bir başarıyla sonuçlandırmıştır. Bu başarı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması ile devam etmiş ve Mustafa Kemal’in ilkeleri ve inkılâpları çerçevesinde modernleşme çalışmaları ile taçlandırılmıştır. Yeni Türk Devleti’nin ekonomik, siyasi, sosyal alanda kendini yenilemesi, çağdaşlaşması için yeni kurumlara ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla Mustafa Kemal, Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra Reşit Saffet Atabinen’i Türk Seyyahin Cemiyeti’ni kurması için görevlendirmiştir. Cemiyet, Reşit Saffet Atabinen başkanlığında, Cumhuriyet’in ilanından bir hafta sonra kurulmuştur. Sonraki yıllarda Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adını alacak olan Türk Seyyahin Cemiyeti, Reşit Saffet Atabinen başkanlığında, hem Türkiye’de, hem de yabancı ülkelerde, Atatürk Devrimleri’nin benimsenmesi, Türkiye’nin çağdaşlaşması, Türkiye’de turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi yolunda önemli çalışmalara imza atmıştır.Bu çalışma ile, 1923-1965 yılları arasında Türkiye’nin gelişim sürecini anlamak ve değerlendirmek açısından, Reşit Saffet Atabinen ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun büyük öneme sahip olduğu anlaşılmıştır. Türkiye’nin turizm faaliyetleri çerçevesinde modernleşme çalışmaları, Türkiye’yi sosyal, siyasi ekonomik alanda desteklemiş, yabancı ülkelerde Türkiye’nin itibarını arttırmıştır.

After the World War I, the Ottoman Empire has undergone huge a social, political and economical devastation. Ottoman Empire came to end de facto upon signing the Armistice of Mudros followed by invasion of many of Ottoman regions and territories. Against that, the Turkish nation organized and waged a war for their independence under leadership of Mustafa Kemal. After harsh and violent battles, Turkish people came out victorious in the War of Independence. That achievement was followed by foundation of the Republic of Turkey, crowned with modernization efforts guided by Mustafa Kemal’s Principles and Revolutions. The new Turkish State needed new institutions in order to ensure economical, political and social renovation and modernization. For this purpose, right after proclamation of the Republic, Mustafa Kemal assigned. Reşit Saffet Atabinen the task to establish the Turkish Travel Association (Türk Seyyahin Cemiyeti). The Association presided by Reşit Saffet Atabinen was established just one week after proclamation of the Republic. Turkish Travel Association which would later be renamed as the Touring and Automobile Club of Turkey made a remarkable progrees towards adoption of Ataturk’s Revolution both in and out of Turkey, modernization of Turkey, and promotion of tourism activities in Turkey. This study, is intended to show that Reşit Saffet Atabinen and the Touring and Automobile Club of Turkey are important figures which should be taken into consideration in order to have a better evaluation and understanding of Turkey’s development process between 1923 and 1965. Turkey’s modernization attempts in the field of tourism supported Turkey socially, politically and economically improving Turkey’s reputation abroad.
Keywords: Atabinen, Reşit Saffet, 1884-1965; Description and travel; History; Politics and government; Reşit Saffet Atabinen; Siyaset ve yönetim; Tanıtım ve seyahat; Tarih; Turkey; Turkey Touring Car Corporation; Türkiye; Türkiye Turing Otomobil Kurumu; Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu