Ein modellentwurf mittels system dynamics für competitive intelligence - Kaya, H. Egemen (My University, 2007)
Rekabet İstihbaratı için Sistem Dinamiği ile Bir Model Tasarımı Özet Günümüzün rekabet ortamı, yüksek dinamiği ve karmaşıklığı ile şirketlerin analizlerini zorlaştırmaktadır. Bu sebeple Rekabet İstihbaratı (Competitive Intelligence) çalışmaları gibi sistematik yaklaşımlar büyük önem arz etmektedir. Diğer yandan rekabet istihbaratı çalışmalarının analiz aşamasında kullanılacak yöntem ve araçların da söz konusu karmaşık ve dinamik yapıyı kavrayabilecek ve çözümleyebilecek yeteneklere sahip olması gerekmektedir. Tam bu noktada Sistem Dinamiği (System Dynamics) yöntemi ile dinamik simülasyon modellerinin kurulması ve sistemin davranışının kendi iç dinamikleri ile açıklanması faydalı olabilmektedir. Bu çalışma sözü geçen iki konunun uygulanmasını denizcilik sektöründe bir örnek uygulama ile incelemektedir. Ein Modellentwurf Mittels System Dynamics Für Competitive Intelligence

Zusammenfassung Die Dynamik und die Komplexität des Wettbewerbs auf dem Markt bringen für Unternehmen hervor, ihre Existenz langfristig sicherzustellen. Dafür brauchen Unternehmen ihre Wettbewerbspositionen analysieren. Systematische Annäherungen wie Competitive Intelligence ermöglicht eine klare Vorgehensweise für die Unternehmen. Auf der anderen Seite ist es wichtig, das Analyseverfahren, was in der Analysephase von Competitive Intelligence Aktivität benutz werden, zu bestimmen. System Dynamics kann dabei großen Beitrag liefern, indem es dynamische Simulationsmodelle und systeminterne Erklärung über das Systemverhalten produziert. In dieser Arbeit wurde das Zusammenspiel beider Themen mit einem Beispiel im Rederei-Markt behandelt.
Keywords: Rekabet; Sistem Dinamiği