Kürek sporu yapan ve spor yapmamış 18-19 yaş aralığındaki erkek bireylerin fiziki ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması - Süel, Özlem (My University, 2022)
Amaç: En az 4 sene ulusal ve uluslararası düzeyde kürek sporu yapmış ve spor yapmamış 18-19 yaş aralığında olan yetişkin erkek bireylerin fiziki ve fizyolojik özelliklerin ölçülerek karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15 milli takım düzeyinde kürek sporcusu, 15 hiç spor yapmamış herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler gönüllü olarak katılmıştır. Denekler fiziksel değerlendirmelerin yanı sıra fizyolojik değerlendirmeler için koşu, sıçrama, denge gibi enerji gerektiren ölçümleri de tamamlamışlardır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda kulaç uzunluğu, endomorfi, esneklik, sıçrama, diastolik tansiyon, Maxvo2, koşu mesafesi ve ortalama performans nabzı test değerleri p=0.001 ve p=0.025 arasında değişen istatistiksel anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Sonuç:Sonuç olarak kürek sporunun gelişim döneminde yapılması erkek çocukları üzerinde özellikle fizyolojik açıdan olumlu katkı sağladığı görülmüştür.

Objective: The aim of this study is to measure and compare the physical and physiological characteristics of adult male individuals aged 18-19, who have done or not rowed at a national and international level for at least 4 years. Material and Methods: 15 national team level rowing athletes, 15 individuals who have never done any sports and have no health problems voluntarily participated in the study. In addition to the physical evaluations, the subjects also completed the energy-requiring measurements such as running, jumping, and balance for physiological evaluations. Result: As a result of the analyzes, statistically significant differences were found between the test values of stroke length, endomorphy, flexibility, jump, diastolic blood pressure, Maxvo2, running distance and average performance heart rate between p=0.001 and p=0.025. Conclusion: As a result, it has been observed that rowing sports during the developmental period has a positive physiological effect on boys.
Keywords: Athletes; Contribution of Rowing Sport to Development; Fizyolojik ve Fiziksel Gelişim Development Period; Gelişim Dönemi; Kürek Sporu; Kürek Sporunun Gelişime Katkıları; Öğrenim ve öğretim; Physiological and Physical Development; Rowing Sport; Spor; Sporcular; Sports; Study and teaching