Kuzey Irak’taki etnik ve dini gruplar ve bölge politikalarındaki etkileri - Deliceoğlu, Sabriye (My University, 2006)
Kuzey Irak, sahip olduğu konum ve doğal kaynaklar bakımından geçmişten günümüze batılı devletlerin hep ilgi odağı olmuştur. Bu bölge I.Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından işgal edilmiş ve Lozan Konferansıyla, Türkiye’nin gerek coğrafi, gerekse etnik bakımdan bu bölgenin Türkiye’nin doğal bir uzantısı olduğunu belirten tezlerine rağmen Irak’a dahil edilmiştir. Bugün ise ABD tarafından işgal edilen Irak’ta, Lozan Konferansıyla belirlenmiş olan mevcut durum değişmiştir. Kuzey Irak bölgesindeki Kürtler, Irak’ın yeniden şekillendirilmesinde ön plana çıkmıştır. Kuzey Irak bölgesini oluşturan çeşitli etnik, dini ve etno-dini unsurların, Irak’a komşu ülkelerde uzantılarının olması Kuzey Irak’ı, bu bölgelerin politikalarında odak noktası haline getirmiştir. Biz tezimizde Kuzey Irak’taki etnik ve dinî yapıyı ortaya koymaya çalışarak bölge ülkelerinin bu yapıdan ne şekilde etkilendiğini inceleme yoluna gittik.

From past to present, western countries have been interested in Northern Iraq according to its strategic position and natural resources. Northern Iraq, was occupied by British armed forces after the end of first world war and following the Lozan negotiations it was joint to Iraq, accepted as a part of ıt. Today, Iraq is being occupied again by American and British coalition forces, and the North part of Iraq is being reconstructed by this allies. Because the extension of ethnic, religious and ethno-religios groups, whith consist the inhabitants of Nothern Iraq in to neighbor countries (Syria, Iran, Turkey), reconstructed Northern Iraq is a flash point of these countries politics. In our study, we are going to bring up the ethnic and religious structure of Northern Iraq and the way of its effects on regional politics.
Keywords: Kuzey Irak_Dini Gruplar; Kuzey Irak_Etnik İlişkiler; Kuzey Irak_Siyaset ve Yönetim