Şizofreni tedavisinin aile merkezli değerlendirilmesi: Marmara Tedaviyi Değerlendirme Aile Görüşmesi - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Amaç: Çalışmamızda, şizofreni hastalarının genel durumunun ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesine bakım verici anlatımının doğrudan katılmasına yönelik oluşturulan Marmara Tedaviyi Değerlendirme Aile formunun geliştirilmesi, kullanım yaygınlığı için görüşmeciler arası ve değerlendirme alt ölçeklerinin iç tutarlılıklarının değerlendirilmesi ve Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (KPDÖ) ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri servisinde yatan şizofreni hastalarıyla haftada en az 35 saat geçiren bakım vericiler çalışma örneklemini oluşturmuştur. Bu 30 bakım verici ile 6 aylık izlem sürecinde görüşmeler yapılmıştır. Bulgular: Görüşme formunun alt başlıklarına göre görüşmeciler arası tutarlılık; öz-bakım temizlik: κ= 0.77, sosyal alan: κ= 0,84, yaşam sınırları: κ=0.76, iş-okul yaşantısı: κ=0.81, hastalık belirtileri ve klinik durum: κ=0,72, tedaviye yönelik tutum ve davranış: κ=0,82, aile krizlerine katkı/duygusal destek: κ=0,77, günlük ev yaşantısına katılım/katkı: κ=0,63 ve tedavi kurumunu kullanım: κ=0,62 bulunmuştur. Görüşme formunun güvenilirliğini değerlendirmek üzere hesaplanan Cronbach alfa değeri 0,90 bulunmuştur. Marmara Tedaviyi Değerlendirme Aile Görüşmesi (MTDAG) alt ölçekleri ile Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği?nin (KPDÖ) depresyon, negatif ve psikotik belirtiler alt kümeleri arasında istatistiksel bir ilişki saptanmamıştır. KPDÖ?nin psikoz alt kümesi ile MTDAG?nin toplam puanı arasında ise negatif yönde zayıf bir ilişki tesbit edilmiştir (r= -.362, p=0,049). Sonuç: Marmara Tedaviyi Değerlendirme Aile Görüşmesi (MTDAG) şizofreni hastalarının tedavileri sırasında, klinik sürecin değerlendirilmesinde belli kısıtlılıkları barındırırsa da, özellikle bakım vericilerin tedavinin gündelik sonuçlarını takibinde ve hastanın gündelik işlevselliğinin değerlendirilmesinde uygun bir takip aracıdır.

Objective: Assessment of psychiatric treatment has been a central issue in psychiatric research. Most assessment tools are based on the patient?s account and mainly focus on clinical agendas. Assessment tools, which gather the perspective of attached daily needs are limited. The purpose of our study was to evaluate the inter-rater reliability and internal consistency of the Marmara Family Interview for the Assessment of Psychiatric Treatment (MFIPT) in a clinical sample. Method: The study also aimed to explore a possible association between the investigated assessment tool and the Brief Psychiatric Rating Scale. Thirty patients were followed over a period of 6 months. Results: The inter-rater reliability for the interview subscales were self care/hygiene: κ= 0.77; social participation: κ= 0.84; boundaries in daily life: κ= 0.76; academic/work activities: r= 0.81, clinical condition/symptom severity: κ= 0.72; attitude towards treatment: κ=0.82; participation in family crisis/emotional support: κ= 0.77; participation in daily routines/household activities: κ= 0.63; use of psychiatric services: κ= 0.62. Cronbach?s alpha was found to be 0.90 for the overall internal consistency of the assessment tool. The strongest correlation between the Brief Psychiatric Rating Scale and Marmara Family Interview for the Assessment of Psychiatric Treatment was the depression subscale and the participation in family crisis/emotional support item (r= 0.151; P > 0.05). Conclusion: Marmara Family Interview for the Assessment of Psychiatric Treatment is a reliable instrument for the assessment of daily results of the treatment and daily functioning by the caregivers. Although, it has some limitations in assessing the clinical course.
Family Centered Evaluation of treatment outcome in schizophrenia: Marmara Family Interview for the Assesment of Psychiatric Treatment
Keywords: Psikiyatri; Aile Çalışmaları; Psikoloji