ERP applications in textile sector: Problems and solution alternatives - Çifçi Gül, Gülce (My University, 2010)
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ERP UYGULAMALARI: KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ALTERNATİFLERİ Kurumsal kaynak planlama (KKP) sistemleri çeşitli sektörlerden bir çok şirket için bilgi sistemleri stratejilerinin merkezinde yer alır. Şirketler kurumsal kaynak planlama sistemi uygulamaları için hatırı sayılır bir kaynak yatırımı yapmaktadırlar. Literatür başarılı, başarısız sonuçlara ulaşmış bir çok uygulama örnekleriyle doludur. Başarısızlık olasılığını en aza indirgemek için karşılaşılabilecek sorunlar karar vericiler ve uzmanlar tarafından çok iyi değerlendirilmeli, düşünülmelidir. Paket seçiminden itibaren tüm süreçlere dikkat edilmeli, sektörü iyi bilen, ilgili modüller konusunda uzman ekiplerle çalışılmalıdır. İstenen geliştirmeler sonrasında son derece önemli olan test sürecinde de uygun metodlar kullanılarak tüm süreçler en iyi şekilde yönetilmeli ve proje sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmelidir. Tekstil sektörü büyük ürün çeşitliliğine sahip, dinamik ve hızlı süreçlere sahip dinamik bir sektördür. Ayrıca bu sektör uluslararası ilişkilerin yoğun olarak yürütüldüğü bir sektördür. Çok sayıda üretici farklı ülkelerde tesislere sahiptir ve bir çok şirket ihracata yönelik satışlar yapmaktadırlar. Bundan dolayı tekstil şirketleri sadece yerel değil aynı zamanda global birer oyuncu olmak zorundadırlar. Tekstil sektörü için finansal çakışmaları ortadan kaldırmak, yabancı pazarda çalışabilmek için uygun araçlara sahip olmak ve coğrafi sınırlar olmadan etkili bir bilgi paylaşım sistemi geliştirmek çok önemlidir. Bu araştırma tekstil sektöründe kurumsal kaynak planlama yazılımlarının seçimi, ve uygulanması sürecinde karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm alternatifleri üzerine bir çalışmadır.

ERP APPLICATIONS IN TEXTILE SECTOR: PROBLEMS AND SOLUTION ALTERNATIVES Enterprise resource planning systems are central to information systems strategy of most companies from various sectors. Companies have invested considerable resources in the implementation of enterprise resource planning (ERP) systems. The literature is replete with many case studies of both successful and unsuccessful ERP implementations. To decrease failures to minimum levels, all potential problems should be analyzed and possible solutions revised by decision makers and experts. All processes, starting with the selection of the software package should be carefully analyzed and teams with expertise in both the textile sector and related modules of such software packages should be employed. Once the required systems developments have been established, suitable methods should be employed in the testing processes, which are of utmost importance, too, and the project should be brought to a successful end. Textile sector is a dynamic sector with various products and quick processes. Also, this sector has consistent international relations. Most producers have facilities in foreign countries and most companies aim to export. So, textile companies should become players not only in the local sector but also in global markets. It is very important to avert ambiguities in financial operations, have the instruments to work in the foreign markets and to develop an effective information sharing system without geographical boundaries for textile companies. This research is a study on problems encountered in choosing and implementing ERP applications in textile sector and possible solution alternatives for these problems.
Keywords: Endüstri Mühendisliği; ERP; Kurumsal Kaynak Planlama; Tekstil