Turkish English teachers’ beliefs about grammar teaching and their grammar teaching practices - Altunbaşak, İlker (My University, 2010)
TÜRKİYE’DEKİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN DİLBİLGİSİ VE ÖĞRETİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ VE UYGULAMALARI Bu çalışma Türk İngilizce öğretmenlerinin dilbilgisi ve dilbilgisi öğretimi hakkındaki inanışlarını ve bu inanışların onların sınıf içi uygulamalarına ve dilbilgisi öğretiminde ana ders kitabının kullanımına yansıyıp yansımadığını ve nasıl yansıdığını araştırmayı amaçlamıştır. Çalışma 2008-2009 öğretim yılı bahar dönemi ve 2009-2010 öğretim yılı güz döneminde İstanbul’daki özel ilköğretim okulları ve liselerde yapılmıştır. Çalışmaya liselerin hazırlık ve 9. sınıfları ile ilköğretim okullarının 6. , 7. ve 8. sınıflarında

derslerine giren 98 öğretmen katılmıştır. Araştırmanın veri toplama ve analiz aşamalarında nicel ve nitel yöntemler kullanılmıştır. Nicel veri elde etme aşamasında 2006 yılında Mohamed tarafından geliştirilen öğretmen inanışları dökümü anketi kullanıldı. Anket sonuçları, çalışmanın nitel kısmını oluşturan ders gözlemleri ve yarı yapılandırılmış öğretmen görüşmelerinin kullanımıyla geliştirilmiştir. Ders gözlemleri öğretmenlerin sınıfta neler yaptığıyla ilgili doğrudan bilgi verirken, öğretmen görüşmeleri onların sınıf içi uygulamaları için öne sürdükleri gerekçeleri sağlamıştır. Anket çalışması sonucunda elde edilen nicel veri bilgisayarda SPSS yazılımı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Nitel analiz için, tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Nitel veri içerik analizi yoluyla incelenmiştir. Sonuçlar çalışmaya katılan Türk İngilizce öğretmenlerinin büyük bir bölümünün dilbilgisi öğretiminin dil öğreniminde etkili olduğuna ve dil gelişimine katkıda bulunduğuna inandıklarını göstermiştir. Öğretmenlerin, öğrenilen dilde düzenli olarak yapılan alıştırmaların dilbilgisi öğrenimini geliştirdiğine inandıklarıyla ilgili sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmaya katılan öğretmenlerin belirttikleri inanışlar ile onların sınıf içi uygulamaları arasında dilbilgisi öğretiminde benimsenen yaklaşım açısından bir uyum gözlenmiştir. Bununla birlikte, benimsediklerini ileri sürdükleri alıştırma türleri ile dilbilgisi öğretiminde kullandıkları arasında ve dilbilgisi öğretiminde terminoloji kullanımı ve öğrencilerin dilbilgisi hatalarının düzeltilmesi hakkındaki inanışları ve öğretim esnasındaki uygulamaları arasında uyumsuzluklar gözlemlenmiştir. retmen inançları, dilbilgisi öğretimi, sınıf içi uygulamalar, İngilizce ders kitapları ABSTRACT TURKISH ENGLISH TEACHERS’ BELIEFS ABOUT GRAMMAR TEACHING AND THEIR GRAMMAR TEACHING PRACTICES The present study aimed to investigate the beliefs of Turkish teachers of English on the role of grammar and grammar instruction, and, whether and how these beliefs are reflected in their classroom teaching and use of main course books while teaching grammar. The study was conducted at private primary schools and private high schools in Istanbul in 2008-2009 academic year spring term and 2009-2010 academic year fall term. It included 98 participants teaching English at primary schools (6th, 7th and 8th grades) and high schools (prep class and 9th grades). The study combined both qualitative and quantitative approaches during the data collection and data analysis phases. In order to obtain quantitative data, the belief inventory questionnaire developed by Mohamed (2006) was used. Results of the questionnaire were extended by using semi-structured interviews, and observations of classes, which constituted the qualitative part of the present study. Lesson observations provided direct access to what teachers did in classrooms and interviews provided teachers’ rationales for their actual classroom practices. The quantitative data yielded by the questionnaire were analyzed with the computer software SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 15.0 for Windows. For the quantitative analysis descriptive statistics were used. The qualitative data was analyzed through content analysis. The results have revealed that the majority of the Turkish teachers of English believe formal grammar teaching has a value in language learning and assists language development. Concerning language practice, the great majority of the teachers in this study have indicated that regular practice of the target language facilitates grammar learning. The congruence between participating teachers’ stated beliefs and their actual teaching was observed in teachers’ approach to grammar teaching. However, there were mismatches between teachers’ stated preferences for activity types and the activities they actually used in grammar teaching, and, their beliefs and actual teaching practices concerning the use of grammatical terminology and corrective feedback. Key Words: Teachers’ beliefs, grammar teaching, classroom practice, main course books
Türkiye’deki ingilizce öğretmenlerinin dilbilgisi ve öğretimi ile ilgili görüşleri ve uygulamaları
Keywords: Dilbilim Analizi; Gramer_İngiliz Dili; İngiliz Dili; İngiliz Dili_Yabancı Dil