Haçlılar döneminde Kudüs (Kral II. Baudouin'e Kadar) - Achmet, Aise Kır (My University, 2018)
Kadim bir geçmişe sahip olan Kudüs asırlar boyunca muhtelif uygarlık ve medeniyetlerin merkezinde olmuş, buraya hâkim olan milletlerin siyasî, sosyal ve kültürel etkileri ile şekillendiği gibi sayısız istilâ ve yıkımlara da maruz kalmıştır. Aynı zamanda tarihi süreç içerisinde çeşitli dinî inanç ve ideolojilerin odak noktası haline gelen şehir, 11. yüzyılda Roma kilisesinin başını çektiği Haçlı Seferi neticesinde Batı toplumunun işgaline uğramıştı. Şeklen Doğu’daki din kardeşlerini ve Kutsal toprakları kurtarmak üzere seferber olan Haçlılar asıl amaçlarının çok farklı boyutlarda olduğunu kısa sürede ortaya koymuşlar, sergilemiş oldukları tutum ve davranışlarla hoşgörüden çok uzak olduklarını da ispatlamışlardı. Kudüs büyük bir katliama tabi tutularak halkıyla beraber kültür ve medeniyeti bir gecede tarih olmuştu. Başta Harem-i Şerif olmak üzere Müslümanlara ait birçok ibadethane kilise veya muhtelif yapılara çevrilerek, Kudüs salt bir Hıristiyan şehrine dönüştürülmüştü. Haçlılar döneminde hacı akınına uğrayan şehrin kentsel yapısı da büyük oranda ziyaretçilerin ihtiyaçlarına göre şekillenmişti. İslam toprakları içerisinde küçük bir azınlık olarak tutunmaya çalışan Haçlılar zamanla bölgeye uyum sağlamışlar, ilk kralların izlemiş olduğu siyaset ve elde ettikleri başarılar da Haçlıların Kudüs’teki varlığını 1187 yılına kadar garantilemişti.

Jerusalem, which has an ancient past, has been at the center of various civilizationsfor centuries. It was shaped by the political, social and cultural influences of these rulingnations and it was as well unfortunately subject to numerous invasions and destructions. Thecity, which at the same time became the focal point of various religious beliefs and ideologiesin the historical process, was occupied by the Western society in the wake of the Crusades,which was the initiative of the Roman Church in the 11th century. The Crusaders who wereformally supposed to rescue their Eastern brothers and the Holy Land, soon revealed thattheir original aims were of very different dimensions, and they proved to be far from tolerantwith their attitudes and behaviors they exhibited. Jerusalem was put through a massivemassacre and its inhabitants together with their culture were made history over night. Manyplaces of worship belonging to Muslims, especially Harem-i Sharif, were converted intochurches or various constructions, so Jerusalem was transformed into a mere Christian city.During the Crusaders’ period, the urban structure of the city was mostly shaped accordingto the pilgrimers needs who were swarming the city. The Crusaders, who tried to cling as asmall minority within the Islamic lands, gradually adapted to the region. In the end thepolitics that the first kings followed and the achievements they had completed guaranteedthe existence of the Crusaders in Jerusalem until 1187.
Keywords: Crusader Kingdom of Jerusalem; Crusaders; Crusades; Haçlı Seferleri; Haçlılar; History; Islam; Islamic civilization; İslam; İslam uygarlığı; Jerusalem; Jerusalem in Islam; Kudüs; Kudüs, İslam’da; Küdüs Haçlı Krallığı; Middle Ages; Orta Çağ; Tarih