Nefroprotektif Tedaviler: Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemleri, böbrek sağlığını korumak adına dünyada ve ülkemizde çok farklı şekillerde uygulanmaktadır. Bu uygulamalar, kronik böbrek yetersizliğine gidişi önlemek,proteinüri ya da hematüriyi azaltmak, hipertansiyonu önlemek ve tedavi etmek, volüm yükünü kontrol altına alabilmek, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak ve tedavi etmek, kan glukoz seviyelerinikontrol etmek, böbrek taşlarını düşürmek ve gelişimini önlemek vehatta genel iyilik hâli için kullanılabilmektedir. Yaşlanma karşıtı bitkiler, özellikle geleneksel Çin tıbbında yaygın olarak kullanılan bitkilerve mantarlar, çeşitli polifenoller ve dipeptidler, düzenli yapılan banyolar, çeşitli meditasyon ve yoga yöntemlerinin nefroprotektif etkileri olduğu düşünülmektedir. Tamamlayıcı ve alternatif tıp nefroprotektifözellikleriyle oldukça umut vaat etse de kullanımları konusunda çokdikkatli olunmalıdır. Uygun koşullarda saklanmayan bitkilerin zararlımantarlar, pestisitler ve toksinleri barındırabileceği unutulmamalıdır.Kullanılan ürünlerin böbrek sağlığı açısından tedavi dozu, toksik dozu,ölümcül dozu ve hatta renal dozunun saptanması için daha pek çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu yazıda literatürde adı geçen, çalışmalarla desteklenmiş olan tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerini içerennefroprotektif tedavilerle ilgili güncel bilgiler kısaca sunulmuştur.

Various complementary and alternative medical methods are often implemented nationwide and worldwide for preserve_x000D_ and improve kidney health. These methods can be used for preventing of progression to end-stage renal disease, reducing proteinuria or_x000D_ hematuria, lowering blood pressure, getting control of the volume_x000D_ load, treatment and prevention of urinary tract infections, lowering_x000D_ blood glucose levels, prevention of urolithiasis and ameliorating spontaneous passage of kidney stones and even can be used for general_x000D_ well-being of the individuals. Anti-aging plants, herbals and fungi_x000D_ widely used in traditional Chinese medicine, polyphenols and dipeptides, regular baths, various meditation and yoga techniques are_x000D_ thought to have nephroprotective effect. Although complementary and_x000D_ alternative medicine have promising benefits with their nephroprotective effects, have to be very careful by applying them. Herbals_x000D_ stored in unfavorable conditions can hide detrimental molds, pesticides and toxins. Also, studies needed to be done for determining_x000D_ treatment dose range, toxic dose limits, lethal dose and even renal_x000D_ dose of the products for preserving and improving kidney health. In_x000D_ this paper, we will provide a brief up-to-date review of complementary and alternative medical methods which literally mentioned and_x000D_ supported by researches.
Nephroprotective Therapies: Complementary and Alternative Medicine