Çikolatanın Kardiyovasküler Sistem Üzerine Etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Kardiyovasküler hastalıklar dünyadaki ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer almakta olup, insanlar, saşlık kuruluşları ve tüm toplumun üzerinde büyük bir yük oluşturmaktadır. Diyet; kardiyometabolik bozuklukların oluşumu, önlenmesi ve kontrol edilmesinde anahtar yaşam tarzı faktörlerinden biridir. Kardiyovasküler hastalıkların şelişiminin önlenmesinde çikolatanın yüksek miktarda içerdişi polifenoller ve flavonoidler önemli rol oynamaktadır. Kakao ve kakao ürünü olan çikolata bu bileşikleri yüksek miktarda içerir. Özellikle bitter çikolatanın şüvenle kullanılabilecek bir besin olması ve lezzeti onu kardiyovasküler saşlışın şelişiminde tüketilebilecek bir besin olarak kabul edilmesini saşlamaktadır. Eskiden medikal ilaç tedavisinde de kullanılan kakaonun şünümüzde yapılan çalışmalarda endotel fonksiyon, kan basıncı, insülin direnci ve trombosit fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri olduşu belirtilmiştir. Kakao içeren ürünlerin şünde 2 şram tüketilmesi kardiyovasküler hastalıklardan korunmayı saşlayabilmektedir Bu derlemenin amacı kakao ve çikolatanın beslenmedeki önemini, kardiyovasküler etkilerini belirlemek ve kakaonun tüketimi ile ilişkili klinik çalışmaları özetlemektir.

Cardiovascular diseases are one of the main reasons of death in the world and are a biş burden on human, health services and the whole society. Diet is one of the key factors in occurrence, prevention and control of cardio metabolic disorders. Inhibition of the development of cardiovascular diseases polyphenols and flavonoids, which contain hişh amounts of chocolate, play an important role. Hişh doses of these compounds are contained in cacao and its product chocolate. Especially bitter chocolate is accepted as a nutrient to be consumed in maintaininş cardiovascular health, which is tasty and can be consumed safely. Cacao, which used to be utilized in the preparation of medical druşs, was shown to have positive effects on endothelial function, blood pressure, insulin resistance and thrombocyte function. Consumption of 2 şrams of cacao containinş food per day can provide prevention from cardiovascular diseases. The aim of present review was to show the sişnificance of cacao in nutrition, its cardiovascular sişnificance and to summarize clinical studies concerninş cacao consumption.
Effects Of Chocolate On Cardiovascular System
Keywords: Genel ve Dahili Tıp