İrtikap suçu - Kazmaoğlu, Selami (My University, 1999)
İRTİKAP SUÇU (ÖZET) İnceleme konumuzu oluşturan irtikap suçu dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; genel açıklamalar, tarihi gelişim, mukayeseli hukuk ve korunan hukuki yarar; ikinci bölümde, suçun faili, maddi unsur, hukuka aykırılık, manevi unsur; üçüncü bölümde, suçu etkileyen haller, suçun özel görünüş şekilleri, müeyyide, usuli hükümler; dördüncü bölümde, TCK öntasarısındaki düzenleniş şekli yer almaktadır. Bu suç, TCK'nun 209. maddede düzenlenmiş olup fasıl başlığı da İrtikaptır. Burada ; memuriyet sıfatını veya görevini kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına haksız olarak para verilmesine veya sair menfaatler sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden memura altı yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası verilir. Yukarıdaki fıkrada yazılı cürüm, ikna suretiyle işlenirse faile dört yıldan altı yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Memur kanunen almaması gereken bir şeyi diğerinin hatasından yararlanarak almış bulunursa iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir denilmektedir. Maddeden de anlaşıldığı gibi kanunumuzun düzenlemesine göre bu suç, a-icbar, (m.209/ 1) b-ikna(m.209/ 2) ve c-mağdurun hatasından yararlanma suretiyle irtikap (m.209-3) olmak üzere üç biçimde işlenebilir. İrtikap, memurun, memuriyet sıfatını veya memuriyet görevini kötüye kullanarak kendisine veya başkasına hakkı olmayan para veya başka çıkarlar sağlama veya vaadetmeye bir kimseyi icbar veya ikna etmesi veya kanunen alınmaması gereken şeyi, muhatabının hatasından faydalanarak alması olarak tanımlanmaktadır.
Keywords: Anayasa ve idare hukuku; Hukuk; Memurluk rejimi