Çağdaş gitar eserlerinin gitar eğitim tekniklerine uygunluğunun incelenmesi - Çınar, Ozan (My University, 2005)
Arastırma çağdas gitar eserlerinin gitar eğitim tekniklerine uygunluğunu saptama amacıyla yapılmıstır. Bu amaç doğrultusunda Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda öğrenim gören gitar öğrencilerinin eğitim öğretim sürecine iliskin görüsleri saptanmıstır. Öğrencilerin eğitim öğretim sürecine iliskin görüslerini saptamak için, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı, Abant Đzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı gitar öğrencilerinden olusan 65 kisilik bir örneklem olusturulmustur. Arastırmada Çağdas Gitar Müziği 1970–2000 tarihleri arasında yasamıs Đngiliz, Fransız, Rus ve Latin bestecilerin eserleri ile sınırlandırılmıstır. Bu amaçla 70 adet eser seçilmistir. Eserlerin gitar eğitim tekniklerine uygunluğunun analizi için ilgili kriterler bir gözlem formu olusturularak belirlenmis ve eserlerin analizi bu doğrultuda yapılmıstır. Kriterlerin olusturulmasında eserlerin karakteristik özellikleri ve gitar eğitimini etkileyen nitelikleri saptanmıs, bu yolla uygunluğu hakkında yorumlara varılmıstır. Arastırmada öğrenciler, okul içerisinde çağdas gitar müziği ile ilgili olarak yeterince kaynak bulunmadığı, bu eserleri derste, sınavda veya okul içerisindeki dinletilerde yeterince seslendiremedikleri seklinde görüs bildirmislerdir. Öğrenciler bölüm içinde birbirlerinden çağdas müzik ile ilgili olarak faydalandıklarını belirtmis ancak sınıf içerisinde öğretmenleriyle konusabilmeleri konusunda çoğunluğu olumsuz görüs bildirmislerdir. Bunun yanında elde edilen bulgular arasında öğrencilerin öğrendikleri gitar tekniklerini çağdas eserler üzerinde uygulayabildiklerine dair olumlu görüs bildirmis olmaları da yer almaktadır. Öğrencilerin büyük bir kısmının bu görüste olması bu eserlerin öğrenci tarafından yadırganmayacağını düsündürmektedir. Arastırmada elde edilen çarpıcı bulgulardan biri de öğrencilerin Darius Milhaud, Frederico Mompou, Alexander Tansman, Lennox Berkeley, Benjamin Britten, Alberto Ginastera, John W. Duarte, Malcom Arnold, Stephen Dodgson, Richard R. Bennet, R. J. Vittorio, Đgor Rekhin, Stepan Rak, Egberto Gismonti, Nikita Koshkin gibi bestecilerin eserleri hakkında okulda herhangi bir uygulama yapmamıs oldukları görüsünü belirtmeleridir. Arastırmada analiz edilen eserlerin gitar eğitimine ve tekniklerine uygun olduğu gözlenmistir. Eserler yapısal açıdan(süre, ritmik yapı, kullanılan teknikler, notasyon v.b.) ve eğitim tekniklerine uygunluk açısından incelenmis ve bu inceleme sonucunda eserlerin eğitimde kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıstır. Ayrıca arastırma eğitimci ve öğrenciler için analizi yapılmıs 70 adet çağdas gitar eserini bünyesinde barındırdığından gitar eğitiminde kullanılabilecek bir repertuar niteliği de tasımaktadır. Bununla birlikte ortaya çıkan yeni sesler ve teknikler çağdas eserler üzerinde uygulanmaktadır. Dolayısıyla öğrencinin bu teknikleri öğreneceği ve uygulayacağı alanın da çağdas eserler olması gerekmektedir. Gitar eğitim tekniklerinden dinletme, ödevlendirme, birebir tekrar yoluyla öğretme gibi öğeler çağdas eserler üzerinde de uygulanabilmektedir. Bu eserlerin gitar eğitiminde daha yoğun kullanılmasının öğrencinin basarısı açısından olumlu sonuçlar doğuracağı düsünülmektedir. ANALYSIS OF MODERN GUITAR TECNIQUES COMPABILITY TO GUITAR EDUCATION TECHNIQUES The study is made in order to establish compability of modern guitar works to guitar education techniques. In accordance with this aim, opinions of students who study Music at Fine Arts School are established. In order to get students’ opinions for educational process, a group of 65 students has been formed from guitar students of Marmara University, Faculty of Fine Arts, Music Education Science, Abant Đzzet Baysal University, Faculty of Fine Arts, Music Education Science, Gazi University Faculty of Fine Arts Music Education Science. In this study, modern guitar music is limited with English, French, Russian and Latin composers’ works that lived between 1970 and 2000. 70 works are chosen for this purpose. In order to get analysis of compability of works of arts to guitar education techniques, some criteria are determined by composing an observation from and analysis of work of arts is made in this sense. When constituting criteria, characteristics of work of arts and it’s qualities that effects guitar education are stabilized. Hence comments compability is made. During the study, students said that they couldn’t find enough resources about modern guitar music and sufficiently vocalize this works of arts at lessons, exams or concerts inside the school. Students said that they benefit from each other about modern music but they gave negative opinions about talking to teachers about modern music at class. Furthermore among the evidences acquired, students gave positive opinions about that they are able to perform guitar techniques on modern works. If most of the students agree on this opinion that makes you think that they will not find those works of arts as strange. One of the conspicuous evidences gotten from the study is that students didn’t make any practice about works of arts of whom like Darius Mihaud, Frederico Mompou, Alexander Tansman, Lennox Berkeley, Benjamin Britten, Alberto Ginastera, John W. Duarte, Malcom Arnold, Stephen Dodgson, Richard R. Bennet, R. J. Vittorio, Đgor Rekhin, Stepan Rak, Egberto Gismonti, Nikita Koshkin. It is observed that the Works of arts which are analyzed in this study are appropriate for guitar education techniques. They are analyzed constructively (time, rhythmic structure, techniques in use, notation) and from a point of compability to guitar education techniques. As a result of this analysis, it is seen that the works are suitable in order to be used in education. Besides, this study has a concept of repertoire quality which can be used in guitar education techniques because it contains 70 modern guitar works which are analyzed for educationalists and students. Nevertheless new voices and techniques are performed on modern works of arts. Consequently the area which students will learn and perform these techniques should be modern works of arts. Components of guitar education techniques like having sb listen, giving sb a duty and teaching by repeat one by one are able to be used on modern works. If these works are used more densely on guitar education, it will give positive results for students’ success.
Keywords: Belirli çalgılar ve müzikleri; Eğitim_Müzik; Mızraplı çalgılar; Müzik; Telli çalgılar; yaylı telli çalgılar