Pli̇ometri̇k egzersi̇zlerde uygulanabi̇lecek yarı otonom yardımcı dış iskelet tasarımı uygulaması - DURU, ADİL DENİZ (My University, 2019)
PLİOMETRİK EGZERSİZLERDE UYGULANABİLECEK YARI OTONOM YARDIMCI DIŞ İSKELET TASARIMI UYGULAMASIKadir ŞUATAMAN, Adil Deniz DURUMarmara Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Spor Sağlık Bilimleri Anabilim DalıAmaç: Pliometrik egzersizler esnasında hareketin üç fazından birisi olan amortizasyon süresi antrenmanın verimliliğini etkilemektedir. ANT-BOT (Antrenör Robot) isimli üretilen dış iskelet sistemi antropometrik değişkenliğe göre hızlı adapte edilebilen ve sensör füzyonu yapısı ile amortizasyon süresinin doğru ölçülerek antrenör tarafından gerçek zamanlı takip edilebilmesi amaçlanmıştır. Amortizasyon süresinin doğru ölçülerek geri bildirim bulunması sağlanmıştır. Bu sistemle dikey sıçrama egzersizi esnasında ölçülen veriler ile kuvvet platformundan ölçülen veriler, karşılaştırılarak sistem doğrulaması gerçekleştirilmiştir. Dikey sıçrama egzersizi pliometrik antrenman egzersizlerinden biridir.Yöntem: Sistem mekanik bir tasarıma sahip aynı zamanda elektrik motoru ile eklemlere düşen yük miktarını, kuvvete duyarlı direnç ile yer reaksiyon kuvvetini, ivme ve-jiroskop sensörü ile kinematik verileri ölçebilmektedir. Böylece sistem kinematik tasarıma sahip ölçüm mekanizması haline gelmiştir. Bu veriler Matlab-Simulink ‘de şematik olarak okunmuştur. Elde edilen kuvvet platformu ve ANT-BOT verileri ise eşleştirilerek ters dinamik analiz ile değerlendirilmiştir. Alınan veriler arasında t-test analizi ile farklılıkları incelenmiştir.Bulgular: Elde edilen verilerle iki sistem arasında eş zamanlı ölçüm yapılmıştır. Veriler biyomekanik olarak ters dinamik analiz ile eşleştirilmiştir. Zamansal farklılıkların ortalaması alınarak ortalama temas süreleri karşılaştırılmıştır.Sonuç: Yapılan ölçümlerde bütün deneklere aynı protokol süreci uygulanmıştır. Ölçüm verileri arasında ortalama 0,08 saniye değerinde birbirine yakın seviyede kalmıştır.
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)