Finansal şoklara dayanıklı ve kârlı bankacılık sektörünün Türkiye ekonomisine katkısının analizi - Özdoğan, Emrah (My University, 2019)
Günümüz finansal sisteminde bankaların üstlendiği rol yadsınamayacak derecede önemlidir. Genel olarak bankalar fon fazlası olanlardan fon toplayarak fon ihtiyacı olanlara kredi şeklinde plase ederler. Bu sayede asıl amacı olan kâr unsurunu elde ederken bir yandan da reel ve finansal ekonomiye pozitif dışsallık yayarlar. Söz konusu dışsallıklar sadece finansal olmayıp aynı zamanda finansal okuryazarlığın artırılması, piyasalara güven verilmesi gibi finansal olmayan dışsallıklar da mevcuttur.Bankacılık sektörünün, Türkiye ekonomisi finansal sektör içindeki payı dikkate alındığında; sağlam bilanço yapısına sahip bankacılık sektörünün sunacağı katkı veya aksi durumda oluşturacağı tehdit önem arz etmektedir. Bankaların aktif ve pasif kalitesi ile kârlılık göstergelerine ilişkin belirli rasyo analizleri mevcuttur. Söz konusu rasyo analizleri dışında banka bilançolarına suni finansal şoklar uygulanarak sağlamlık analizleri de mevcuttur. Nihayetinde anılan yöntemlerle bankaların finansal şoklara dayanıklılığı ve kârlılık yapısı ölçülmüş olur. Şoklara dayanıklı ve kârlılık yapısı güçlü bankaların kendi öz kaynaklarını da yedek akçeler aracılığı ile besleyebildiği dikkate alındığında, finansal yapının yaklaşık %80’ini oluşturan bankacılık sektörünün Türkiye ekonomisine sağladığı katkılar son derece önem arz etmektedir.

The role of banks in today's financial system is undeniably important. In general, banks collect funds from those with surplus funds and loan them to those in need of funds. In this way, the main aim is to obtain the profit element and emit positive externality to the real and financial economy. These externalities are not only financial, but also non-financial externalities such as increasing financial literacy and giving confidence to markets.The banking sector, Turkey's economy when considering its share in the financial sector; the contribution of the banking sector with sound balance sheet structure or the threat posed by it otherwise is important. There are certain ratio analyzes of banks' asset and liability quality and profitability indicators. Apart from the ratio analysis, artificial financial shocks are applied to the bank balance sheets and robustness analyzes are also available. In the end, the resilience and profitability structure of the banks are measured with the mentioned methods. When the shock-resistant and profitability and building a strong base of their own resources are taken into account can be fed through reserves, contributions to the banking sector which accounts for approximately 80% of the financial structure of the Turkey economy is extremely important.
Keywords: Bankalar; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Financial shock; Finansal Şok; Kâr Banks; profit; Turkish banking sector; Türk Bankacılık Sektörü