Yabancı bankaların Türk bankacılık sektöründeki payı ve ekonomik gelişmeye katkısı - Işık, Mustafa (My University, 2006)
Türk bankacılık sektöründe yabancı sermaye payının artması son zamanların en popüler tartışma konusu olmuş, konuyla ilgili olarak lehte ve aleyhte görüşler ileri sürülmüştür. Bu nedenle, bu çalışmada Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bankaların Türk bankacılık sektöründeki payı ve ekonomik gelişmeye katkısı, Avrupa Birliği’ne üye olan son on ülke ile karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur. Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin deneyimleri güçlü ve etkin yabancı banka girişlerinin doğrudan veya dolaylı olarak tüm bankacılık sisteminin daha etkin olmasını zorunlu kılan bir çerçeve yarattığını ve genel olarak sözkonusu ülkelerin bankacılık sektörleri üzerinde verimlilik, istikrar ve kredi arzı bakımından olumlu etkiler yaptığını ortaya koymaktadır. Türk bankacılık sektöründe ise yabancı bankaların mevcudiyeti 1980’li yıllardan itibaren sayısal olarak artmakla birlikte sektör icindeki payları 2005 yılına kadar yüzde 5’in altında seyretmiş, 2005 yılından itibaren artan satın almalarla yabancı bankalar sektördeki paylarını arttırmışlardır. Gerek Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde mevcut yabancı bankaların yerel bankacılık sektörü üzerindeki etkileri ve gerekse Türkiye’de faaliyet gosteren yabancı bankaların gelişimi dikkate alındığında yabancı bankaların Türk bankacılık sektöründeki payının artmasının mali sistemin derinliğinin artmasına katkıda bulunarak ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisinin olacağı sonucuna varılmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde Türk bankacılık sektörünün 1980’den günümüze gelişimi ele alınmış, ikinci bölümde ise Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin bankacılık sektörünün gelişimi artan yabancı katılımı bağlamında ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise Türk bankacılık sektöründe yabancı bankaların payı sozkonusu ülkelerle karşılaştırılmıştır. Son olarak, yapılan çalışmanın sonuçları ortaya konularak genel bir değerlendirme yapılmıştır.

Foreign bank entry into Turkish banking system has been much debated recently and stakeholders have stressed the pros and cons of foreign bank participation. Foreign direct investment in the Turkish banking sector has increased significantly after EU has agreed to open accession talks with Turkey and thus foreign banks’ share in Turkey jumped from less than 5 per cent in 2004 to about 16 per cent of total banking assets in 2005-2006. Therefore, this paper comparatively analyses foreign banks’ share in Turkish banking sector and their contribution to economic development in the light of Central and East European countries joined EU in May 2004. Empirical findings in CEE transition countries demonstrate that the entry of more efficient foreign banks creates an environment that forces the entire banking system to become more efficient, both directly and indirectly and thus foreign bank entry had positive impacts on these countries’ banking sectors in terms of productivity, stability and credit supply. In the first chapter, Turkish banking system and its development from 1980 onwards has been tackled and subsequently the CEE countries’ banking sector reforms and developments have been analysed in the context of increasing foreign bank participation. In the third chapter, the share of foreign banks in Turkish banking system has been comparatively examined and lastly some conclusions have been made and given an overall evaluation of the paper.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Türkiye; Yabancı Sermaye Yatırımları_Ekonomi_Türkiye