Dil eğitimi açısından siyaset dilinin incelenmesi : örnek edebi şahsiyet Necip Fazıl Kısakürek - Akbulut, Sema (My University, 2019)
Bu çalışma siyaset dili kavramının niteliğini ve ne olduğunu, Türkiye‟de dileğitimi kapsamındaki yerini belirlemeyi hedeflemektedir. Bu doğrultudaTürk edebiyatının önde gelen şairlerinden Necip Fazıl Kısakürek‟in eserleriincelenmiş, siyasi üslubu ve söylemleri ortaya çıkarılmıştır. Amacımızyazarın eserlerindeki siyasi üslubu belirlemek ve eğitim dünyasınakazandırmaktır.Çalışma tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Necip FazılKısakürek‟in eserleri taranmış, siyasi içerikli olanlar çıkarılmış ve seçileneserler dil ve anlatım yönünden incelenmiştir. İncelenen eserlerdekimesajlar da ortaya çıkarılmıştır.Şairin kullandığı siyaset dili ve eserlerine etkisi ortaya konulmuştur.Siyaset dilinin nasıl olması gerektiği ve siyaset dilinin eğitimi üzerindedurulması gerektiği tespit edilmiştir.

This study aims to determine that the quality of the concept of politicallanguage, what it is and its location within the scope of language educationin Turkey. In this direction, works of Necip Fazıl Kısakürek who is one ofthe leading poets of Turkish literature have been investigated, his politicalwording and discourses have been uncovered. Our aim is to determine thepolitical wording in author‟s works and bring it to education world.The study has been realized by using scanning method. The works of NecipFazıl Kısakürek have been scanned, the political ones have been separatedand selected works have been investigated in terms of language andexpression. Also the messages in the investigated works have beenuncovered.The political language that the poet uses and its affect to his works havebeen revealed. It has been detected that how political language should beand it should be harped on the education of political language.
Keywords: education; eğitim; investigation ofdiscourse; Siyaset dili; söylem incelemesi Political language; Turkic philology; Türk dili ve edebiyatı; üslup; wording