Kapalı yönetim biçimlerinde siber gözetim : Çin örneği - İyigüngör, Tuğçe (My University, 2020)
Bu araştırmada gözetimin olgusunun tarihinden başlayarak, Çin Halk Cumhuriyeti başta olmak üzere dijital, siyasi ve ekonomik alanlarda diğer ülkelerle ittifak oluşturmak açısından kapalı olduğu bilinen otoriter rejimlerin gerçekleştirdiği teknolojik odaklı gözetim ve denetim uygulamalarının ulusal ve küresel çapta yarattığı etkiler incelenmiştir. Araştırmada gözetim kavramının tahlil edilmesiyle Çin Halk Cumhuriyeti’nde gerçekleşen teknolojik gözetim mekanizmalarının, azınlıklar ve vatandaşlar; aynı zamanda ekonomi ve ticaret gibi alanlarda yarattığı etkileri irdeleyebilmek ve gelecekte yaratabileceği sorunların anlaşılması amaçlanmıştır. Bu çalışma eleştirel nitel bir araştırma tasarımına dayanmaktadır. Bu çerçevede “tanımlayıcı/ betimleyici araştırma tasarımı”ndan faydalanılmıştır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin dünyanın yükselen teknoloji devi olarak gösterildiği günümüz dünyasında otoriter bir rejim olduğu göz önünde bulundurularak fakat korkuya kapılmadan, gözetim teknolojilerine olan hakimiyeti ve tutkusunun ciddiye alınması gerektiği kanaatine varılmıştır. Bu bağlamda alınması gereken önlemler arasında Çin ve sayıları giderek artan tekno-otoriter devletlere karşı demokrasi yanlısı yönetimlerin; bu devletlerin çabalarının zararlı etkilerini engellemek adına, kamuoyunu teknolojik gözetim mekanizmaları konusunda oldukça şeffaf bir şekilde bilgilendirmesi gerekmektedir. Aynı zamanda demokratik dijital devlet modeli oluşturulmalı ve buna yönelik çalışmalar, gerekli koalisyonların oluşturulması ile gerçekleştirilmelidir.

In this work, starting with a historical concept of surveillance, the national and the global effects of technologically oriented surveillance and control methods conducted by authoritarian systems of government (those which are not open to forming digital, political and economic alliances with other nations), and particularly the effects of surveillance done by the People’s Republic of China, have been studied. The aim of the study is, by analyzing the concept of surveillance, to examine the effects of the technological surveillance mechanisms on the minorities and the citizens as well as the economy and commerce in the People’s Republic of China, and to make inferences as to the future implications of these mechanisms. This work is based on a critical qualitative design. In this context, “descriptive research design” has been made use of. It has been concluded that in our present-day world, where it is described as the world’s rising technological giant, People’s Republic of China’s ambition for and dominance in surveillance technologies should be taken seriously, yet without yielding to fear, since it is considered to be an authoritarian regime. Among the precautions that are needed to be taken in this context, it can be counted that the governments who are in support of democracy should inform the public about the technological surveillance methods in an extremely transparent manner in order to prevent the adverse effects of the efforts of China and the increasing number of other techno-authoritarian governments. At the same time, a model for the democratic digital government should be devised through the work of the necessary coalitions that are to be formed solely for this purpose.
Keywords: authoritarian regimes; Bilgisayar bilimi; Computer science; cyber surveillance; Çin Halk Cumhuriyeti; Gazetecilik; Journalism; otoriter rejimler; panopticon; panoptikon; People's Republic of China; siber gözetim; Social Credit System; Sosyal Kredi Sistemi; technological surveillance; teknolojik gözetim