Katalog tasarımında vektörel ve BİTMAP tabanlı programların kullanımı - Birol, Emel (My University, 2006)
Bir tasarımın baskıya hazır hale getirilme süreci baskı öncesi aşamayı oluşturur. Günümüzde masaüstü yayıncılığın gelişmesiyle baskı öncesi aşama hız ve kalite kazanmıştır. Özellikle baskı öncesinde masaüstü yayıncılıkta kullanılan grafik programları bir ihtiyaçtır ve grafik tasarımcı ihtiyaca göre farklı yazılımları bütünleştirerek problemlerini çözmektedir. Bir işin tasarımı için kullanılan yazılımlar gerek metin, gerek taranmış görüntü, gerekse vektörel çizimleri tek bir ortamda buluşturarak film aşamasına götürebilen yazılımlardır. Tasarımcı bu programları iyi tanımalı ve amaca uygun olanı seçmelidir. Bu yazılımlar arasında en yaygın olanları vektörel (nesne esaslı) ve bitmap (nokta esaslı) tabanlı programlardır. Çalışmanın birinci bölümünde masaüstü yayıncılıkta kullanılan vektörel ve bitmap tabanlı programlardan bahsedilmiş ve çalışmanın amacından söz edilmiştir. İkinci bölümde, iletişim, grafik iletişim, görsel tasarım ve grafik tasarımın tanımları yapılmış ve bir tasarım ürünü olan kataloğun hangi temel unsurlardan meydana geldiği açıklanmıştır. Üçüncü bölümde araştırma yönteminden ve tasarımı yapılacak olan kataloğun özelliklerinden bahsedilmiştir. Yine bu bölümde kataloğun yapım aşamasına geçilmiş, vektörel tabanlı bir program olan FreeHand’in ve piksel tabanlı bir program olan Photoshop’un tanımı yapılarak katalog yapımındaki iş ve işlem yaprakları her aşama sayfa sayfa resimlendirilerek anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, katalog çalışmasının sonucunda bitmap ve vektörel tabanlı programlar karşılaştırılmış ve bu programların nasıl ve ne şekilde kullanılacağı anlatılmıştır. Son olarak çalışmanın değerlendirilmesi yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Haziran 2006 Emel BİROL

THE USE OF VECTORIAL AND BİTMAP SOFTWERE IN CATALOGUE DESIGNING The process of preparing a design for the publication consists the pre-prees stage. The process of pre-prees has gained speed and quality within the developing of desktop publishing. Particularly, graphical softwere that are used in desktop publishing are necassary and a graphical designer solves problems by combining the softwares. The ones thar are used for a specific work which can biring the text, the picture and the vectoral drawings together in one area. Designer must know these kinds of softwere and choose a purpose. The most common ones are vectoral and bitmap programmes. In the first chapter of the work, it was stated about bitmap and vectorial softwere which are used in desktop publishing and also it was stated about the aim of work. In the second chapter, communication, graphical communication, visual desing and graphical desing were defined. And it was explained the consistence of the catalogue which is a design product. In the third chapter it was mentioned about the research method and the features of the catalogue which would be designed. In this chapter, again it was started to make the catalogue, vectoral based softwere FreeHand and pixel based programme Photoshop were defined and each page of process was explained with pictures one by one. In the fourth chapter, at the end of the catalogue work, bitmap and vectoral based softwere were compared and it was explained how to use these programmes. In the end, work was evaluated and there were some suggestions.
Keywords: Görsel Tasarım; Grafik İletişim; Grafik Tarasımı; Katalog Tasarımı