Kendi enerjisini üretebilen klavye tasarımı - Şenyürek, Alper (My University, 2014)
KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEBİLEN KLAVYE TASARIMI Üretimdeki gelişmeler düşük güçlerde çalışan devre tasarımları ve ağ tekniklerini ortaya çıkarmıştır. Küçülen katı hal elektronik cihaz denetimleri insanları daha savunmasız yapmıştır. Bu nedenle elektronik cihazların güç gereksinimleri azalmıştır. Azalan güç talebiyle enerji sistemleri, pillere alternatif sistemlerin kullanılma olasılığı ile birlikte alternatif aygıtları ortaya çıkarmıştır. Enerji ile çalışan aygıtlarda ortamdaki hareket enerjisinin yakalanması ve bu enerjinin kullanılabilir elektrik enerjisine dönüştürülmesi için Piezoelektrik malzemeler kullanılması mümkündür. Bu çalışmada farklı klavyelere uygulanabilecek çeşitli piezoelektrik teknolojilere sahip tasarımlar gerçekleştirilmiştir. Bu tasarımlarda çeşitli boy ve uzunluklarda piezoelektrik malzemeler ve yaylar kullanılmıştır. Uygulanan kuvvete bağlı olarak piezoelektrik üzerinde oluşan gerilmelerle elektrik enerjisi üretilmiştir. Yapılan tasarımlardan en yüksek gerilim değerini üreten tasarımın üç numaralı tasarım olduğu tespit edilmiştir. Bu tasarımda üretilen gerilim 14 V tasarımın akımı 0,060 mA ürettiği güç 840 µW olduğu bulunmuştur. Analiz kısmında ise üç numaralı tasarımın ürettiği gerilimin yaklaşık 16 V olduğu belirlenmiştir. Sonuç kısmında ise bu tasarımların piezoelektrik teknolojileri kullanılarak çeşitli klavyelere uygulanabileceği tespit edilmiştir.

KEYBOARD DESIGN YOUR OWN ENERGY PRODUCING The development in production has posed circuit patterns operating in low energy and network techniques. The decrescent solid state electronic device supervisions leave people less defensive. Therefore the need of energy of electronic devices has decreased. Because of the demand of reduced energy, energy systems with the probability use of alternative systems to the batteries have posed alternative devices. Piezoelectric materials have been used in power-operated devices in order to capture the kinetic energy in the media and to convert it into usable electrical energy. In this study various designs have been occurred which can be practiced in different keyboards. In these designs piezoelectric materials in various sizes and lengths and bows have been used. Depending on the applied force energy harvesting has been provided thanks to strain composed over piezoelectric. It has confirmed that the highest strain value was produced from 3 numbered design. It is found that the produced strain of that design is 14V, the current is 0,060 mA and the power it produces is 840 µW. In analyse part, it is determined that 3 numbered design produced approximately 16 V strain. In conclusion, it's confirmed that these kinds of designs can be applied to various Keyboard by using piezoelectric technology.
Keywords: Mekatronik; Yenilenebilir enerji kaynakları