Travayda primipar gebelerin doğum korkusunun giderilmesinde hemşirelik desteğinin etkisi - Öztürk, Tuğba (My University, 2014)
1.ÖZET Araştırma, travayda primipar gebelerin doğum korkusunun giderilmesinin hemşirelik desteğinin etkisini belirlemek amacı ile deneysel ve prospektif bir çalışma olarak planlanmış, Kocaeli’de bir hastanede Aralık 2012-Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılmıştır. Doğumhane Servisine normal doğum için başvuran 3-7 cm dilatasyonu olan riskli gebelik olmayan ve primipar olan deney grubu 44, kontrol grubu 46 gebe çalışmaya alınmıştır. İki aşamalı olarak yürütülen araştırmanın ilk aşamasında araştırmaya alınan gebelere Gebe Tanımlama formu, Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği-A versiyonu (WDEQ-A) ve doğumhaneye ilk kabulde Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) uygulanmıştır. İkinci aşamada ise deney grubu gebelerin ağrısı olduğunda masaj, gevşeme ve solunum egzersizleri, travayın sonunda GKÖ, postpartum ilk 2 saat içinde WDEQ-A, postpartum 6 saat sonra BANSİLQ uygulanmış; kontrol grubuna ise travay boyunca doğumhanede yapılan standart uygulamalar gözlemlenmış, travayın sonunda GKÖ uygulanmış, postpartum ilk 2 saat içinde WDEQ-A ve postpartum 6 saat sonra BANSİLQ uygulanmıştır. Veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi. Araştırmanın sonucunda gebelerin %90’ında bebeğe yönelik, hepsinde doğum eylemine yönelik, %91.1’inde doğumda sağlık personelinin davranışına yönelik endişeler, deney grubu gebelerin travayın başlangıcı Wijma 78.16±31.61, doğum sonrası 32.36±17.61, kontrol grubu gebelerin ise travayın başlangıcı 87.50±30.53, doğum sonrası 79.06±33.62 olarak saptanmıştır. Deney grubu gebelerin Bansil-Q puanları daha yüksek olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, doğuma hazırlık sınıflarının yaygınlaştırılması, doğumhanedeki hemşirelerin gebe merkezli hemşirelik desteği vermesi, hemşirelerin destek davranışları ile ilgili eğitim verilmesi önerilebilir. Anahtar Sözcükler: Travay, Gebe, Doğum korkusu, Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği, Hemşirelik Desteği Ölçeği (BansilQ) 2.

Influence of Supportive Nursing Care in the Management of the Fear of Childbirth in Primiparous Women in Labour This study aiming to assess the influence of supportive nursing care in the management of the fear of childbirth in primiparous women in labour was planned in a prospective and experimental manner and conducted in a hospital in Kocaeli between December 2012 and May 2013. Among the pregnant women who had presented for a vaginal delivery to the maternity ward, 44 primiparous women with no pre-existing risks and 3-7 cm dilation were enrolled in the study group, while 46 women with the same characteristics were included in the control group. During the first stage of the two-stage study, pregnant women were asked to fill the Pregnant Women Description Form, the Wijma Delivery Expectancy/ Experience Questionnaire-Version A (WDEQ-A) and the Visual Analogue Scale (VAS) at the admittance to the delivery ward. In the second stage, the study group were given massages and coached for relaxing and breathing techniques during contractions, and were asked to fill the VAS at the end of the labour, the WDEQ-A within the first two hours postpartum and the Bryanton Adaptation of Nursing Support in Labour Questionnaire (BANSILQ) 6 hours postpartum. The control group were observed during the standard procedures applied in the delivery room during the labour and were given the VAS at the end of the labour, the WDEQ-A within the first two hours post partum (BANSILQ) 6 hours postpartum. The obtained data were analysed using the appropriate statistical methods. The study results have indicated anxiety over the baby in 90% of the pregnant women, anxiety over the delivery in all of them, and anxiety over the behaviour of the healthcare personnel in 91.1% of the pregnant women. In the study group, the Wijma score at the beginning of the labour was 78.16±31.61, while it was 32.36±17.61 after the delivery. In the control group, the Wijma score at the beginning of the labour was 87.50±30.53, while it was found as 79.06±33.62 after the delivery. The BANSIL-Q scores of the study group were observed to be higher. In conclusion, extensive prenatal classes, supportive nursing care by the nursing staff in the delivery room focussing on the woman in labour and education of the nurses on supportive behaviour may be recommended. Labour, Pregnant, Fear of childbirth, Wijma Delivery Expectancy/ Experience Questionnaire, Bryanton Adaptation of Nursing Support in Labour Questionnaire
Keywords: Doğum; Gebelik; Hemşirelik Desteği; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Kadınlar; Psikoloji; Travay