Applicable law in torts under european union law and albanian conflict of law rules - Gjapi, Mikela (My University, 2019)
Bu tezin amacı; ilk olarak Roma II Tüzüğü'nün uzun yolunu tarihsel arka planına, kabulüne ve yürürlüğüne uzanarak ilk adımlarından itibaren aydınlatmaktır. Roma II Yönetmeliği Avrupa Birliği hukukunu nasıl etkilediği, bu hukukta hangi değişikliklere yol açtığı, sözleşmedışı borçların kapsamı, Roma II Tüzüğü uyarınca uygulanacak hukuku seçme özgürlüğü. Haksız fiil kavramı medeni hukuka ait bir kavram olmaktan öteye gitmiş, haksız fiiler hakkında uygulanan hukuk kuralları ile genel kuralların yanı sıra haksız fiilin bir unsur olarak yer bulduğu farklı davaların keşfiyle haksız fiil Avrupa Birliği hukukundakii bir kavram şeklinde sonuç vermiş ve Roma II Tüzüğü’ndeki ilgili maddelerle birlikte daha da gelişmiştir. Yıllarca süren bir diktatörlük süreci yaşamış bir devlet olan Arnavutluk'un sahip olduğu bu tarihsel arka plandan dolayı halen gelişim sürecinde olan Arnavutluk’taki kanunlar ihtilafı kuralları ile karşılaştırmak amacıyla Avrupa Birliği kavramlarını daha da derinlemesine değiştirmem, bunu oldukça karmaşık ve zorlayıcı bir hâle getirdi. Tez; bilgi toplanarak ve tarihe geri dönülerek yürütülen analize ve karşılaştırmaya dayanan bir araştırmanın ürünüdür. Bu tezin konusu, Avrupa Birliği hukukuna göre haksız fiilin bulunması durumunda hangi hukuku uygulayacağımızı bilmek ve bunu Arnavutluk kanunlar ihtilafı kuralları ile karşılaştırmaktır. Bu tezin amacı, Avrupa Birliği hukuku ile bunun dışındaki hukuk arasındaki farkları görmektir.

The purpose of this thesis is to bring to light first the long road of the Rome II Regulation from its first steps going back to its historical background, adoption and enter into force. How Rome II Regulation affected European Union law, what changes brought to it, the scope of non-contractual obligations, freedom to choose the applicable law under Rome II Regulation. To go further with the concept of tort first as a concept under civil law, the law applicable to tort and the general rules as well as discovering different cases which have tort as their element and to end it up with tort as a concept under European Union law and more developed inside Rome II Regulation with its responsible articles. Deeper there are studied the European Union law concepts in order to make a comparision between Albanian conflicts of law which still is in its road of improving because of the historical background of Albania as a state which went through dictature for many years it makes it quite complex and challenging. The thesis consists in a research work, collecting informations, going back in history, analyzing and comparing. The subject of this thesis is to know which law we apply in case of torts under European Union law and to compare it with Albanian conflict of law rules. The aim of this thesis is to see the differences between European Union law and non-European Union law.
Keywords: Avrupa Birliği hukukuFIILHUKUKARNAVUTLUK EUROPEAN UNION LAWALBANIANTORTCONFLICT OF LAWS