15. yüzyıla ait anonim bir Mi’râc-Nâme (Transkripsiyonlu metin) - Çimen, Sema (My University, 2010)
Türklerin İslâmîyeti kabulü ile birlikte Anadolu sahasında teşekkül eden Türk edebiyatının, ilk dönemlerinde halka her yönü ile İslâmîyeti öğretmek, belli bir İslâmî ahlak kazandırmak ve bazen de dönemin devlet adamlarının lütuflarına mazhar olmak kaygısı ile birçok müellif, dinî-didaktik mesnevi örnekleri verir. Bu mesnevilerin büyük bölümünün genellikle Peygamberimiz Hz. Muhammed(SAV)’in doğumu, hicreti, nübüvveti ve mucizâtı gibi konuları içererek onun hayatı etrafında şekillendiği görülür. Süleymaniye Kütüphanesi, Laleli Bölümü 3756 numaralı yazmada karşılaştığımız bu eseri; hem Hz. Muhammed’in amcasının oğlu İbni Abbas’tan rivayetle yazıldığını bilhassa vurgulayan beyitlere sahip olması hem de taşıdığı dil ve imla özellikleri nedeniyle incelemeye değer bulduk. Öncelikle eseri okuyarak transkripsiyonlu metnini oluşturduk bu okumalar sırasında karşılaştığımız aruz ve yazım kusurlarını düzeltmeye çalıştık bunun mümkün olmadığı bölümlerde metni aynen bırakıp tamamını dipnotla belirttik. Daha sonra metni günümüz Türkçesi ile nesir cümleleri halinde yazdık, vezin ve imla yönüyle inceleyerek yoğun olarak rastladığımız imale ve zihaflarla imla özellikleri ve kusurlarını listeledik. Çalışmalarımız sırasında metnin tam bir olay bütünlüğü taşımadığını görerek olay akışında tespit ettiğimiz kopuklukları ve eser hakkındaki etraflı bilgiyi nüshanın tanıtımında verdik. Sözlük ve indeks hazırladık. Son olarak da tezin okunması esnasında kolaylık sağlayacağını umduğumuz için orijinal metni ekledik.

With the acceptance of Islam by Turks, many letters of Turkish Literature that is formed in the Anatolia area, produces religious-didactic models of Mathnawi, in order to teach Islam, in order to give a definite Islamic ethics and sometimes with the goal of earning the kindness of the statesman of the time. The Classical Turkish Literature which begins, plays the roll of a Islamic Literature by taking Arabic and Persia Literatures as models. In the traces of Islamic Literature’s first period, It is seen that, the most of these Mathnawis take a shape according to the Prophet Mohammet’s birth, Hegira, prophecy and miracles. We found this work of art which we found in the 3756 numberred room of Suleymaniye Library, valuable for examining with both the orthography and language properties and with its couplets which are emphasizing that it is written with the rumours from the cousin of Propehet Mohammed, Ibnı Abbas. Firstly we constituted the transcriptioned text with reading the trace. We tried to correct the prosody and typing faults while these readings. In the parts in which correcting the prosody and typing faults is not possible, we left the text in its original form and we made it clear in footnote. During our studies, with finding that the text hasn’t got a complete wholeness, we gave the fully information of trace and fixed tramps to the description of copy. We prepared syntagma via dictionary. And lastly we added the original text because we hoped it will obtain convenience.
Keywords: Türk Dili