Konut finansman yöntemlerinde riskler: hane halkının konut finansman yöntemlerini değerlendirmesine yönelik bir araştırma - Özübek, Cengiz (My University, 2008)
KONUT FİNANSMAN YÖNTEMLERİNDE RİSKLER: HANE HALKININ KONUT FİNANSMAN YÖNTEMLERİNİ DEĞERLENDİRMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA ÖZET Ülkemiz ekonomisinde uzun yıllar boyu devam eden yüksek enflasyon ve faiz oranları nedeniyle etkin bir konut finansmanı sistemi oluşturulamamıştır. Son birkaç yıldır ekonomimizde istikrarın oluşturulmasına yönelik yapılan iyileştirmeler neticesinde enflasyon ve faiz oranları belli seviyelere kadar düşürülmüş ve bu iyileştirmelere paralel olarak ülkemizde etkin ve uzun vadeli bir konut finansman sisteminin oluşturulması için gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Ülkemizde oluşturulmaya çalışılan konut finansman sisteminin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi ve tüketicilerin uygun şartlarda konut sahibi olabilmelerinin sağlanması için bireylerin; tercih edecekleri konut satın alma yöntemlerinin, konut ve konut edinim yöntemleri konularındaki bilgi birikiminin, gelir düzeyleri ve tasarrufta bulunabilme imkanlarının, konut talepleri ve konut talebindeki eğilim ve alışkanlıkların bilinmesinin önemli olduğu düşünülerek anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışma ile esas olarak; kişilerin konut finansmanı konusunda sahip oldukları bilgi birikimlerinin tercih edecekleri konut satın alma yöntemleri üzerindeki etkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda kişilerin tercih ettikleri konut satın alma yöntemlerinin; kişilerin sahip oldukları öğrenim düzeyine (ilkokul, ortaokul, lise, üniversite ve yüksek lisans) ve ipotekli konut kredileri kapsamında ülkemizde yapılan yasal düzenlemeler konusundaki bilgi sahipliğine göre farklılık göstermediği ancak, kişilerin üniversiteden mezun oldukları bölüme (“işletme-ekonomi-bankacılık” ve “diğer”) göre farklılık gösterdiği anlaşılmıştır. Konut Finansman Sistemleri”, “Öğrenim Düzeyi”, “Mortgage Krizleri”, “Riskler”, “Hane Halkı” RISKS OF HOUSING FINANCE SYSTEMS: A RESEARCH FOR HOUSEHOLD’S EVALUATION OF HOUSING FINANCE SYSTEMS

Due to high inflation and interest rates persisting in years in our country economy, a strong housing finance system has not been established so far. In recent years, due to economic stability accompanying with decreasing inflation and interest rates, legal arrangements have been done to establish a strong and long term housing finance system. In order to establish a successful housing finance system in our country and for people to get home in relevant conditions, it is thought that it is important to know the people’s views on: Choices of housing finance system for home buying, Knowledge level about housing and housing finance systems, Income level and capacity to save, Housing demands, tendencies and habits in housing demands. In order to achieve this purpose a questionnaire was prepared. Which aimed to determine the effect of knowledge level while choosing house financing system. The result of this paper shows that choices on house financing systems don’t differ according to level of education and level of knowledge about legal arrangement in mortgage system, but differ with regards to the department (management, economics, banking and others) which people were graduated from. Key Words: “Housing Finance Systems”, “Educational Level”, “Mortgage Crisis”, “Risks”, “Household”
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Konut Kredileri; Risk_Bankalar ve Bankacılık