Post-national dimension in the european union and euroscepticism: the case of eurosceptic party groups in the European parliament - Akbaba, Sertan (My University, 2013)
Bu çalışmada post-milliyetçi bir anlayış sergileyen AB ve bu sürecin içinde yer alan (ve hatta bunun bir parçası olan) Avro-kuşkucular kavramı üzerinde durulmaktadır. Bu nedenle Avro-kuşkucular, Avrupa düzeyinde gelişen politikaları kabul eden fakat bütünleşme ile gelişen yönetim biçimine (rejimine) karşı kuşku ile yaklaşan, farklı düzeylerde zaman zaman karşı duran, baskı uygulayan, ama aynı zamanda geleneksel ulusal anlayış çerçevesi dışına taşan tutumlarıyla post-milliyetçi bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Avrupa bütünleşmesinin, birliğe üye olan devletlerin ulusal siyasetine olan müdahalesi açıkça görülmektedir. Bu nedenden ötürü, bu tez de ele alındığı üzere bu siyasi bir çekişmeye yol açmıştır. Bu siyasi çekişmeyle birlikte sıkça dile getirilen husus ‘üye devletleri birbirlerine yakınlaştıran ama aynı zamanda kutuplaştıran nedir’ sorunsalı önem kazanmaktadır. Bu tez de irdelendiği üzere Avro-kuşkucular bu yakınlaşma ve kutuplaşma durumuna ayna tutmaktadır. Bu durum post-milliyetçi bir anlayışla kavranabilir, zira tek tipleşme yerine benzerliklerin yanında farklılıkların vurgusu bu kuşkucu görüşler tarafından eşzamanlı yansıtılmaktadır. Daha çok farklılık söylemlerine vurgu yapan Avro-kuşkucuların aslında post-milliyetçi politikalara hizmet ettiği görülmektedir ki bu da farklılıklara yapılan vurgunun ulus-üstü düzeyin yanında, ulus-devlet içinde de benzer farklılaşma etkileri yaratmaktadır. Bu hipotezi savunurken, öncellikle Avro-kuşkuculuk kavramı üzerinde durulmakta, literatüre hâkim olan tanım ve tipolojiler doğrultusunda Avro-kuşkuculuğun Avrupa bütünleşmesine karşı olmak bir yana, bir takım argümanlarıyla bütünleşme için gerekli olan demokratik, özgürlükçü ve şeffaf toplum yaratmadaki rolü ortaya çıkartılmıştır. Bu argüman doğrultusunda çalışmada irdelenen Avro-kuşkucu partiler hem ulus hem de ulus üstü düzeyde incelenmiştir. Bu inceleme ışığında bu partilerin ve savundukları bazı ortak görüşlerin Avrupa bütünleşme fikri ve değerleri ile örtüştüğü ortaya konulmuştur. Dahası bu görüşlerin milliyetçi olma eğilimi bir yana post-milliyetçi tezlere hizmet ettiği savunulmaktadır. Avro-Kuşkuculuk, Post-milliyetçilik, Post-modernizm, Avrupa entegrasyonu, , Parti politikaları.

The thesis focuses on the concept ‘Euroscepticism’ in an evolving post-national dimension alongside the European integration, aiming to create a post-national dialogue. For that reason, the Eurosceptic phenomenon is acknowledged as the acceptance of European level politics, while approaching critically the EU governance structures (regime) it has developed. Moreover, it is also in opposition, resisting and/ or pressuring these developments at different levels and scope that exceeds the traditional national understanding and requires a post-national analysis. The nation-state in Europe cannot be properly analyzed without a post-national outlook. The European integration has intervened into the politics of the Member States, and has thus, as detailed in this thesis, opened up a political contestation. The frequently asked question alongside this contestation is ‘what brings Member States together and what holds them apart?’ As detailed and argued in this thesis, Euroscepticism mirrors both of these views. The condition of this togetherness and apartness, as is argued in the thesis, requires a post-national understanding. Representing mostly the distinctions in the form of Euroscepticism, the argument in the thesis is that the political parties are contributing to a post-national form of politics. In order to test this hypothesis, the thesis focuses on the extant literature of Euroscepticism through definitions and typologies, and develops the argument that Euroscepticism is required for developing a community of democracy, accountability and transparency, rather than being against these values of European integration. According to this argument, the thesis details the Eurosceptic parties both at national and supranational levels. In the light of this examination, the views shared and defended by these parties overlap with that of the European values and norms. More importantly, these views, aside of reflecting national, tend to serve the post-national movements. Post-nationalism, Post-modernism, European Integration, Euroscepticism, Party Politics
Keywords: Avrupa Birliği Ülkeleri; Uluslararası İlişkiler