SLAVERY AS THE OTHER FACE OF THE ENLIGHTENMENT - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Aydınlanma, kuşkusuz düşünce tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Biz bugün modern dünyayı, hangi kelimelerle tavsif ediyorsak, (özgürlük, bağımsızlık, mülkiyet, insan hakları, kadın hakları, vb.) Aydınlanma düşüncesinin mirasıdır. Bu düşünce kendisi bir dönüm noktası olmasının yanı sıra, siyaset, toplum ve felsefe gibi pek çok artçı dönüm noktasına da zemin sağlamıştır. Bu sebeplerden dolayı Aydınlanma, monolitik bir yapı veya ontik bir varlıkmışçasına pek çok övgüye konu olmuştur. Biz bu makalemizde Aydınlanmayı ortaya çıkaran zihniyet ile onu önceleyen kölelik müessesinin girift ilişkisine değinerek, aslında idealize ettiğimiz bazı düşüncelerin sanıldığı kadar da masum olmadığını göstermeye çalışacağız.

The Enlightenment is no doubt among the greatest landmarks of history. Whatever we today characterize the modern world with; (such as freedom, independence, private property, human and women right) is the heritage of this landmark. The Enlightenment was not only a landmark itself but paved the way for following landmarks in the fields of politics, society and philosophy. Because of these reasons it has been subject to praises as if it a monolithic structure or ontic entity. This article aims to cast a light upon the entangled relationship between slavery and the intellectual background of the Enlightenment and touch upon the fact that afore mentioned ideals are not as innocent as they seem.
AYDINLANMANIN ÖTEKİ YÜZÜ KÖLELİK
Keywords: Felsefe