Ayın yarılmasına dair rivayetlerin değerlendirilmesi - Yenibaş, Hasan (My University, 2000)
Ayın Yarılmasına Dâir Rivâyetlerin Değerlendirilmesi konulu bu tez, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ayın yarılmasıyla ilgili rivâyetler, sahâbe râvîlere göre ele alınmış, her rivâyetten sonra ilgili hadisin senedinde yer alan râvîlerin cerh ve ta'dil açısından durumları incelenerek, ardından hadislerin sened ve metin açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonra, hadislerin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. İkinci bölümde ise, ayın yarılmasına yönelik yaklaşımlara yer verilmiştir. Ayın yarılmasını kabul edenlerin ve kabul etmeyenlerin görüşleri, modern tartışmalar ışığında, gerekçeleriyle birlikte ele alınmıştır. Birinci bölümde, konuyla ilgili hadislerin güvenilirlik durumları tesbit edilmeye çalışıldığı için, zorunlu olarak bu bölümde görüşler, ilk bölümde ulaştığımız sonuçlar ışığında ve eleştirel açıdan değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise, genel bir değerlendirme yapılarak, varılan sonuç ortaya konmuştur.

The thesis The research on the rumours about the split of the moon is composed of two main parts a conclusion. In the first part, rumours from the conpanions of the prophet about the split op the mon are studied. While examining a rumaur, reliability op the hearsayers op the tradition are taken into account; then khe tradition is evaluated with respect to text and sanad. After that, ar ovedamm evaluation op the traditions is made. In the second part, different points of wiev are mentioned. The claims of both acceptors and the rejectors of miracle are studied together with logical reasons in the light of the current debates. The reliability of the proplet's traditions related with the miracle has been determined in the first part, so as a necessity, in the second part opinions are criticised in the lights of attained results. In the final part (conclusian), an overall critism is made and the conclusion is drawn.
Keywords: İslam dini