Türkiye’de yazılı basın alanında kurumsal modeller ve organizasyonel yapılanma alternatifleri - Horoz, Taner (My University, 2005)
veSoyadı: Taner Horoz letişim Bilimleri Genel Gazetecilik Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Temmuz 2005 Yazılı Basın, Yönetim ve Organizasyon

TÜRKİYE'DE YAZILI BASIN ALANINDA KURUMSAL YÖNETİM VE ORGANİZASYONEL YAPILANMA TİPLEMELERİ İletişim teknolojisindeki en son ilerlemeler, yönetim yaklaşımındaki son eğilimler yazılı basındaki organizasyon ve yönetin yapılanmalarını da ciddi şekilde etkilemiştir. Doğal olarak, Türkiye'deki yazılı basın organizasyonları da dünyadaki bu gelişmelerden etkilenmiştir. Klasik yönetim şekilleri zamanla daha modern ve yardımlaşmaya açık yaklaşımlara dönüşmüştür. Bu arada, klasik organizasyon yapılarında var olan hiyerarşik yapılanma, daha kompleks, çoklu hiyerarşik yapılanmaları ile çalışma kollarının baz (temel) alındığı organizasyon yönetim yaklaşımlarına dönüşmüştür. Bu çalışmada, bu durumda olan Türkiye'deki yazılı basın organizasyonları ile organizasyonlardaki mevcut durum ve uluslar arası arenadaki yönetim şekilleri arasındaki paralellik incelenmiştir. Name and Surname : Taner Horoz Field : Communication Sciences Programme : General Journalism Supervisor : Professor Dr. Yasemin İnceoğlu Degree Awarded and Date : Master - July 2005 Media, Management and Organization ABSTRACT CORPORATE MODELS AND ORGANIZATIONAL STRUCTURING ALTERNATIVES IN TURKISH PRINT MEDIA SECTOR Recent improvements in communicaton technology, combined with recent trends and developments in management approaches, has had serious effects on organisation and management structures in print media organisations. Naturally, Turkish print media organisations have also been influenced by these worldwide developments. Classical management styles have gradually turned into a more modern and contributional approach. In the meantime, classical organisation structures where one hierarchical level existed are turning into more complex, multi-hierarchical organisation structures with task force based organisation management approach. This studies examines the Turkish print media organisations under this concept and presents the paralellism between these organisations current situation and worldwide organisation structures and management styles in the international arena.
Keywords: Gazetecilik; Yazılı Basın; Yönetim ve Organizasyon