Türkiye’de Enflasyon, Beklenen Enflasyon Ve Bireysel Kredi Kartı Harcamaları Arasındaki Nedensellik İlişkisinin İncelenmesi - DAĞIDIR ÇAKAN, CANAN (My University, 2022)
Enflasyon ve enflasyon beklentisi bir ekonomide kişi ve kurumların iktisadi kararlarını etkileyen temel makroekonomik göstergeler arasında yer alır. Bu bağlamda enflasyon ve enflasyon beklentilerinin etkilediği kararlardan birisi de bireyler ve kurumların satın alma kararlarıdır. Bireyler ve kurumların satın alım kararları ise ekonominin yönünü tayin etmektedir. Bu açıdan enflasyon ve enflasyon beklentisi ekonomiye yön veren düzenleyici ve denetleyici otoritelerden, finansal piyasaların oyuncularına kadar birçok kişi ve kurumu yakından ilgilendirmektedir. Çalışmada; enflasyon ve beklenen enflasyonun, bireylerin satın alım kararları üzerindeki etkisi bireysel kredi kartı harcama tutarları üzerinden analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı enflasyon ve beklenen enflasyon ile bireysel kredi kartı harcamaları arasındaki nedensellik ilişkisi araştırmaktır. Çalışmada 2015 Şubat – 2022 Mart arasındaki aylık bireysel kredi kartı alışveriş tutarları ile aynı dönemdeki yıllık enflasyon ve 12 ay sonrası beklenen yıllık enflasyon verileri kullanılmıştır. Enflasyon verisi olarak Tüketici Ürünleri Fiyat Endeski (TÜFE) gerçekleşmeleri ve bu endekse ilişkin beklentiler baz alınmıştır. Çalışma sonucunda; TÜFE’nin, TÜFE uygun ortalama enflasyon beklentisinin ve 12 ay sonrası en kötümser enflasyon beklentisinin enflasyondan arındırılmış kredi kartı bireysel alışveriş tutarının Granger nedeni olmadığı görülmüştür. 12 ay sonrası en kötümser enflasyon beklentisi ile gerçekleşen enflasyon arasındaki farkın ise enflasyondan arındırılmış kredi kartı bireysel alışveriş tutarının Granger nedeni olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Enflasyon ve beklenen enflasyon, bireysel kredi kartı harcamaları, granger nedensellik analizi,

Inflation and inflation expectationare among the main macroeconomic indicators that affect the economic decisions of individuals and institutions in an economy. In this context, one of the decisions affected by inflation and inflation expectations is the purchasing decisions of individuals and institutions. The purchasing decisions of individuals and institutions determine the direction of the economy. In this respect, the expectation of inflation and inflation is closely related to many people and institutions, from the regulatory and supervisory authorities that direct the economy to the players of the financial markets. In the study; The effect of inflation and expected inflation on individuals' purchasing decisions was analyzed over individual credit card spending amounts. The aim of the study is to investigate the causality relationship between inflation and expected inflation and individual credit card expenditures. In the study, monthly personal credit card shopping amounts between February 2015 and March 2022, annual inflation in the same period and annual inflation expected 12 months later were used. Inflation data is based on Consumer Products Price Index (CPI) realizations and expectations for this index. As a result of the study; It was observed that the difference between the most pessimistic inflation expectation after 12 months and the realized inflation was the Granger reason for the inflation-adjusted credit card individual shopping amount. Keywords: Inflation and expected inflation, individual credit card expenditures, granger causality analysis
Investigation of the causality relationship between inflation, expected inflation and individual credit card expenditures in turkey
Keywords: Enflasyon ve beklenen enflasyon; bireysel kredi kartı harcamaları; granger nedensellik analizi; Inflation and expected inflation; individual credit card expenditures; granger causality analysis