Bilişim Çağı’nın gelişimi sürecinde e-gazetecilik olgusu ve internet gazeteleri ve portalları üzerine bir araştırma - Dilmen, Necmi Emel (My University, 2003)
Dünyamızda teknoloji büyük bir hızla gelişmektedir. Teknolojinin kullanım alanlarıda büyük bir çeşitlilik göstermekedir. Tıptaki gelişmeler, ekonomik alanda gelişmeler, kültürel alanda gelişmeler derken bu gelişimi yadsıyamayacağımız bir alanda iletişim alanıdır. İletişim alanındaki gelişmeler bilişim çağı'nın en önemli araçlarından biri olan internetinde yardımıyla gazetecilik alanında da yeni açılımlara ve gelişmelere yol açmıştır. İletişim ve haberleşmenin önüne geçilemez bir hızla değişim geçirdiği günümüzde, gazeteler, klasik rollerini yerine getirmenin yanısıra, daha çok okuyucuya ulaşma, dünyanın her yerinden okunabilme, çabuk güncellenme gibi önlerindeki engelleri internet yardımıyla aşmaya çalışmaktadırlar. Geleneksel gazetecilik çalışma metodlarıda evrim geçirmeye başlamıştır, bu bağlamda elektronik gazeteci ve ona özgün çalışma metodlarınında ortaya çıkması yine bilişim çağı'nın ve yeni gazetecilik kavramının yayıncılık alanına kattığı yeni bir soluktur. Radyo ve TV'nin hız açısından gazeteye karşı avantajlı, gazetenin ise derinlemesine haber verme özelliği ile Radyo ve TV'ye göre avantajlı olduğu günümüz ortamında internet bu iki avantajı birleştirerek, kurulu düzenin bilinen mecralarının yerini almaya başlamıştır. Bu ifade değişimin tüm hızıyla devam ettiğinin, küreselleşen, sınırları ortadan kalkan dünya düzeninde yeni olguların etrafımızı sarmaya devam edeceğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gazeteciliğin bu yeni olgusunda, gazetecilerde bu değişimlere uyum sağlamak amacıyla gerek eğitimlerinde, gerekse çalışma ortamlarında, bu yeni teknolojilere hakim ve bunlarla uyumlu bir tutum sergilemek zorundadırlar, ancak unutulmaması gereken herşeye rağmen gazeteciliğe ana ruhunu veren insan faktörünün altını çizme gerekliliği de açıktır. Bir haberin okunulmasını sağlayacak olan faktörleri ön plana çıkaracak olanlar makineler değil insanlar olacaktır. Internetin geleceğin medyası olduğuna inanıldığı, tümleşik medya kavramının telaffuz edilmeye başlandığı günümüzde geleneksel diye adlandıracağımız gazeteyi de belleklerden ve kullanımdan kaldırmanın zorluğu da açıktır. Kağıda basılı gazeteyi okuyan, kağıt kokusu duymak isteyen, e-gazete okumanın zor olduğunu düşünen insanların azımsanmaycak düzeyde olduğu bir ortamda, gazetecilik kavramını sadece elektronik boyutta düşünmenin çok zor olduğu açıktır. Gazeteciliğin yeni soluğu e-gazetenin, internet ortamında özellikle güvenilirlik alanında atacağı her adımın bugünkü mevcut durumuna ileri doğru bir ivme katacağı aşikardır, ancak yine de gazetecilik olgusunu temelden değiştireceğini veya değiştirdiğini söylemekte çok iddialı bir ifade olarak karşımıza çıkmaktadır. Bütün bunların yanı sıra e-kağıt ve e-mürekkep gibi henüz tam olarak yerleşmemiş ancak gelişmekte olan yeni teknolojiler ile de e-gazetenin değişimi devam etmektedir, bu sayede bilginin ve zamanın en önemli iki değer olduğu Bilişim Çağı'nda anında ve güncel bilgiyi her koşulda okuyucuya ulaştıran bir yapı oluşmuş bulunmaktadır.

Technology is developing and growing up very quickly in the world. Besides there are many variation of the technology usage which appears in our century. While development of the medicine, developments of the field of economy and cultural is known and also we can't reject that the developments of the communication sector. Developments of the communication created new expansion into the journalism by the help and support of the internet technology. Traditional journalism methods are changing. In our global world, internet combines radio and TV's speed advantage versus journalism along with journalism's in-depth analysis. This leaves today's journalists with no other choice but to adopt to this change by developing their technology skills. However, we should not forget that the main architect will always be the journalist himself, not the technology considering the number of people who still believe the traditional ways of communication and even reject technology in many ways. Security is one of those reasons and increased sense of security via internet will surely speed up the e-news adaptability. The need for instant access will be fulfilled by a combination of technology and tradition and serve the purposes of time and information.
Keywords: Bilişim; E-Gazetecilik; İletişim Teknolojileri