Resim ve müzik sanatının disiplinlerarası etkileşimi içinde sanat eğitimine katkısının incelenmesi - Küçükkaya, Nuray Ergindir (My University, 2018)
Bu araştırmanın konusu Resim ve Müzik sanatının disiplinlerarası etkileşimi içinde sanat eğitimine katkısının incelenmesidir. Resim ve Müzik sanatının uygulama biçimlerinin farklı olmasına rağmen, düşünce biçimleri, tasarlama süreçleri ile nitelik bakımından benzerlikler taşıdıkları görülmektedir. Bu araştırmanın amacı Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı‟nda öğrenim gören 4. Sınıf öğrencilerinin sanat eğitimine Resim ve Müzik sanatının disiplinlerarası etkileşimi aracılığıyla bir katkı sağlamaktır. Nitel araştırma yöntemleri içinde temel veri toplama araçlarından birisi olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak düzenlenen araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1) Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı 4. Sınıf öğrencilerinin disiplinlerarası etkileşim içinde resim ve müzik sanatı ilişkisi hakkında bilgileri var mıdır? 2) Öğrencilerin cinsiyetlerine göre disiplinlerarası etkileşim içinde resim ve müzik sanatı ilişkisi hakkındaki bilgilerinde farklılık var mıdır? 3) Öğrencilerin sanatla ilgili olma yıllarına göre disiplinlerarası etkileşim içinde resim ve müzik sanatı ilişkisi hakkındaki bilgilerinde farklılık var mıdır? 4) Öğrencilerin müzik dinleme ilgilerine göre uygulama yaptıkları sanatsal alanda disiplinlerarası bağlamda resim ve müzik ilişkisi ne durumdadır? 5) Öğrencilerin müzik sanatından etkilenen ressamların resimlerini değerlendirmesinde farklar nasıldır? Araştırmanın çalışma grubunu Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı, 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi Grafik ve Fotoğraf Ana Sanat Dalı'nda öğrenim gören 4. Sınıf öğrencilerinden gönüllü 15 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmadaki veri toplama araçları; görüşme soruları, ses kayıtları, öğrencilerle yapılan görüşmelerden oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin tümü betimsel analiz yoluyla incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler hiçbir değişiklik yapılmadan aynı şekilde aktarılmıştır. Analizler sonucunda aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır: Uygulamaya katılan, çalışma grubu öğrencilerinde görsel sanatlar ve müzik derslerinin ilişkisi kavratılması sağlanarak bu bağlamda farkındalık oluşturulmuştur. Sanat çalışması, yaparken müzik dinlemek resim ve müzik sanatı arasında disiplinlerarası ilişki kurmayı sağlamaktadır. Resim ve müzik sanatlarının ayrılmaz bir bütün olduğu görüşüne varılmıştır. Öğrenciler, bu iki sanat dalı arasında bir ilişki olduğunu, bu ilişkinin iki sanatta da aynı doğrultuda bulunduğunu kabul etmişlerdir. Sonuç olarak, farklı disiplinde çalışma yapan resim ve müzik bilim dallarının, yükseköğretim müfredat programındaki sanat tarihi derslerinde, disiplinlerarası etkileşim içinde karşılaştırılmalı olarak ele alınması önerilmektedir.

The subject of this research is the study of the contribution of art of music and art to the arts education in the interdisciplinary interaction. Although the forms of practice of music and painting are different, it seems that they have similarities in quality with their thought processes and design processes. The aim of this study studying teaching job picture-section of students in the 4th grade interdisciplinary arts education is to provide a contribution to the art of painting and music through interaction. One of the basic data collection tools of qualitative research methods in research organized using a semi-structured interview technique is to answer the following questions: 1) Art-Teaching Is there information about the relationship between painting and music art in interdisciplinary interaction of 4th grade students? 2) Is there any difference in the information about the relation between the art and the music in the interdisciplinary interaction of the students according to the genders? 3) Is there any difference in the information about the relationship between art and music art in the interdisciplinary interaction according to the years of the students' arts? 4) What is the relationship between art and music in the interdisciplinary context in which students practice music according to the information they hear about music? 5) How are the differences between the students in evaluating the pictures of painters who are influenced by music art? The study group is composed of 15 volunteer students from Marmara University, Atatürk Education Faculty, Department of Fine Arts Education, Department of Arts and Teaching, Department of Graphic and Photography in the Fall Semester 2017-2018 Education Fall Semester. Data collection tools in the research; interview questions, voice recordings, interviews made with the students. All of the data obtained in the study were analyzed through descriptive analysis. The data obtained in the study were transferred in the same way without any change. As a result of the analyzes, the following findings were obtained: In this context, awareness was formed in the context of providing students with a grasp of the relationship between visual arts and music lessons in the study group. Art work, listening to music while doing is providing interdisciplinary interaction between painting and music art. It was conceived to be an integral whole of painting and musical arts. Students acknowledge that there is a relationship between these two arts, and that this relationship is in the same direction in both arts. As a result, it is suggested that the art and music sciences, which work in different disciplines, be compared in the interdisciplinary interaction in the art history courses in the higher education curriculum.
Keywords: Araştırma; Art; Öğrenim ve öğretim; Painting; Research; Resim; Sanat; Study and teaching; Turkey; Türkiye