Şizofren hasta ve ailelerine göre aile işlevselliğinin algılanışı - Kocabayır, Ebru (My University, 2002)
﻿ ﻿ÖZET Bu çalışma, şizofren hastaların ve hasta yakınlarının aile işlevselliklerini algılayışlarını incelemek, ailelerin işlevselliklerinin sağlıklı olup olmadığını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi psikiyatri kliniklerine Şubat 2002 - Mayıs 2002 tarihleri arasında yatan, DSM-IV tanı kriterlerine göre şizofreni tanısı almış hastalar ve ailelerinde şizofren birey olan hasta yakınları oluşturmuştur. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve basit rastlantısal yöntemle seçilen 64 hasta ve 61 hasta yakını örneklem olarak alınmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür bilgisine dayalı olarak geliştirilen ve uzman görüşüne sunulan, hastaların sosyodemografık özellikleri ile klinik özelliklerini öğrenmeye yönelik Hasta Bilgi Formu ve hasta yakınlarının sosyodemografık özelliklerini öğrenmeye yönelik Hasta Yakım Bilgi Formu ile Epstain ve ark. tarafından geliştirilen, Bulut tarafından geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılan Aile Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, bilgisayar ortamında bağımsız gruplarda student t testi, mann-whitney u testi, tek yönlü varyans arializi (ANOVA), tukey HSD testi, pearson korelasyon analizi testlerinden yararlanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak: Şizofren hasta ve hasta yakınlarının aile işlevselliğini genelde paralel algıladıkları görüldü. Hastaların en sağlıksız algıladıkları alt boyut problem çözme iken, hasta yakınlarının en sağlıksız algıladıkları alt boyut gereken ilgiyi göstermedir. Hastaneye yatış sıklığı ve süresi arttıkça, hastanın yaşı ve hastalığın başlangıç yaşı düştükçe aile işlevselliğinin algılanışı sağlıksızlığa doğru gitmektedir. Paranoid bireyler nonparanoid bireylere göre, erkekler kadınlara göre ve bekar olanlar eşinden ayrılmış olanlara göre aile işlevselliğini daha sağlıksız algılamaktadırlar. Ekonomik durum düzeldikçe, eğitim düzeyi arttıkça ve bakımda rol alabilecek kişi sayısı arttıkça aile işlevselliğinin daha sağlıklı algılandığı görülmüştür. Tedavi uyumu olan hastalar olmayanlara göre para getiren bir işte çalışanlar çalışmayanlara göre aile işlevselliğini daha sağlıklı algılamaktadırlar. Bu sonuçlar doğrultusunda bulgular tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur. 2.

The impression of family functional for the schizoprenic patients and their families. This descriptive study is about to examine the impression of family functional for the schizoprenic patients and their families also to expose the family fanctional is reliable or not. The medium of the study is constituted with the schizoprenic patients and their parents are diagnosised for the DSM-IV criterion 64 volunteer patients and 61 patienmates are sampled for this study who has choosen with the simple coindental method and hospitalized between Feb 02-May 02 at the B.K.S.H Hospital's psychiatry clinics. For the data collection the study which was prepared by the researcher with information of the literature is about patients' sociodemografic and clinical specialities named ccPatient Information Form and Patientmates Information Form Family Evolutaion Criterion which were contituted by Epstain and his frends and revised by the reliability and validity study of Bulut, were used. For comprassion of datas student t test,mann-whityney u test,one way analysis of variance (ANOVA),tukey HSD test and pearson corelation analysis test were used evaluation by the statistics. As a result generally schizoprenic patients and their parents percieve the family functional is same like each other while for the schizoprenic patients the biggest and unhealty problem is solution,for the patientttrates it is to show interest.When the hospitalizing frequncy and period incereases and the patients age is lower the family funcional is being much more unhealty.The family funcional perceives much more unhealty by the paranoids to not paranoids,men to women and singles to devorceds when the economical statutation get better,the edutiation is better and the people who looks after the patients increases the family funcional percieves better. In light of these datas results were discursed and recommendations were made.
Keywords: Psikiyatri Hemşireliği