Gri ve küresel dökme demirlerin ısıl işlemi - Yenici, Bekir Sıddık (My University, 2002)
Dökme demirler %2-4 C ve % 1-3 Si içeren korozyona karşı dayanıklılıkları, titreşim sönümleme özellikleri, aşınma dirençleri, dökümdeki akıcılık ve doldurma özellikleri çok iyi olan malzemelerdir. Bu çalışma genel olarak beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dökme demir türleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde bu dökme demir türlerinin özellikleri detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde küresel grafitli dökme demirlerin (KGDD) (Gerilme giderme,normalizasyon, ostemperleme, yüzey sertleştirme, su verme ve temperleme) ısıl işlemleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde gri dökme demirlerin (tavlama, alevle yüzey sertleştirme, gerilme giderme, ostemperleme, martemperleme, su verme ve temperleme) ısıl işlemleri ve sonuçları incelenmiştir. Beşinci bölüm olan deney kısmında ise gri dökme demire (GGL 25) normalizasyon, yumuşatma tavlaması, su verme işlemine ostenitleme sıcaklığının tesiri incelenmiştir. Daha sonra 900 0C'de su verme, yumuşatma tavlaması, ve normalizasyon ısıl işlemleri yapılmış numune döküm parçalarına temperleme yapılmıştır. Temperleme sıcaklığının tesirleri incelenmiştir. Ağustos, 2002 Bekir Sıddık YENİCİ Cast irons which contain 2 to 4 % C and 1 to 3 % Si, are good materials for the properties as resistance against corrosion, extungish characters of resonance, resistance of abrasion, fluency and filling. This study generally has five divisions. In first part, cast iron species are introduced. In second part, properties of these cast iron species are investigated in detail. In third part, heat treatings of ductile graphite irons (KGDD) (stress relieving, normalizing, austempering, surface hardening, quenching and tempering) are investigated. In fourth part, heat treating of gray cast irons (annealing, surface hardening in flame, stress relieving, austempering, martempering, quenching and tempering) and results of these treatings are investigated. In fifth part, as experimental division, the effects of austenitizing tempereture are investigated on normalizing, softening with annealing, quenching of gray cast irons (GGL 25). After these processes, heat treatings as quenching at 900 0C, softening with annealing and normalizing are done and specimens as bars of cast are tempered. Effects of tempering temperatures are investigated.
Keywords: Metal Eğitimi