Çalışan memnuniyeti ve motivasyonuna etki eden unsurlar: İSTAÇ A.Ş. örnek uygulama - Kanoğlu, Burhan (My University, 2007)
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYONUNA ETKİ EDEN UNSURLAR: İSTAÇ A.Ş. ÖRNEK UYGULAMA Bireyin çalışma hayatındaki tutumları ve davranışları tezin temel konusudur. Motivasyon ve iş tatmini buradaki önemli iki tutumdur. İş yaşamının çalışanlar için mümkün olduğunca iyi geçmesini sağlayacak faktörler nelerdir? Bu faktörleri yöneticiler nasıl sağlar? Çalışan kendini nasıl motive edebilir? İş tatmin ve memnuniyetini sağlayan koşullar yukarıdaki soruların cevaplarında gizlidir. İlk bölüm kavramsal çerçeve ile başlar. Bu alanda ortaya konulan kuramların irdelenmesi ile devam etmektedir. Birinci bölümde varılan nokta iki koşulun sağlanması gerektiğidir. Birincisi bireyin çabaları sonucunda ödül alabilmesi ve bunun için de yeterli ve şeffaf bir örgüt yapısının sağlanması ve işe uygun insan seçerek iş tanımlarının yapılmasıdır. İkincisi ise, çalışanların istek ihtiyaçlarının belirlenerek, iş yapma arzusunun artırılmasıdır. İkinci bölümde motivasyon araçlarını inceleyerek çalışanın her bakımdan iş doyumunu sağlayacak konular incelenmiştir. Bu bölümde; yeterli ücret, güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları, kapasitenin tam olarak kullanılması, eğitim, iletişim, sosyal organizasyonlar, sosyal sorumluluk gibi konular incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İSTAÇ A.Ş.’de iş tatmin seviyesi ölçümlenmesi hedeflenen araştırma yer almaktadır. Bu araştırma ile çalışan memnuniyeti ve motivasyonunu belirleyen faktörlerin belirlenmesi buna bağlı olarak İSTAÇ’ta çalışan memnuniyeti araştırması yapılmıştır. Araştırmada manevi tatmin araçlarının maddi tatmin araçlarına nazaran doyurulması gereken ihtiyaçlar olduğu ortaya çıkmıştır. Motivasyon, İş tatmini, İş memnuniyeti, İSTAÇ A.Ş., Motivasyon Kuramları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi

EMPLOYEE SATISFACTION AND THE FACTORS THAT AFFECT THE MOTIVATION: ISTAC Co. CASE STUDY This thesis focuses on behaviours and attitudes of employees in the work places in which a man spend most of his time are the main subject of the thesis. Motivation and the satisfaction are the two attitudes in this situation. What are the factors that would (be providing) good conditions for employes in the work place? How do managers supply these factors? How can personnel motivate them-selves? Job satisfaction and pleasure conditions hide in the answers of these questions. The first section starts with the conceptual framework and continues with an assessment of the theories in this field. The result of the first section is that it is required to satisfy two important conditions. The workers need to be rewarded by the end of labor and to manage this, supply enough and transparent organization structure, select suitable person for the suitable work and make work definitions. Second one is to determine the needs and wishes of the employees, and increase the desire for working. In the second part of this thesis, instruments for motivations are investigated, by this way the issues that supply job satisfaction at all points are determined. In this part, enough wage, safe and healthy working conditions, using the whole capacity, training, communication, social organizations and social responsibility issues are analyzed. In the third part of thesis, there is an investigation which aims to evaluate the job satisfaction level in the ISTAC Co. which is a subsidiary of Istanbul Metropolitan Municipality. Key Words: Motivation, Job Satisfaction, Job Pleasure, ISTAC Co., Motivation theories, Istanbul Metropolitan Municipality.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; İş Tatmini; Motivasyon