Kalsifikasyon ile birlikte izlenen hemanjiyom: İki farklı olgu sunumu - AYDAŞ, EZGİ CAHİDE; ERÇALIK YALÇINKAYA, ŞEBNEM (My University, 2022)
AMAÇ: Hemanjiyomlar endotel hücrelerinin proliferasyonu ile karakterize, yavaş büyüme gösteren, benign vasküler lezyonlardır. Hemanjiyomların %60-70’i baş boyun bölgesinde bulunmakla birlikte estetik ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Flebolitler, hemanjiyomun patognomonik bir özelliği olarak kabul edilen kalsifiye nodüllerdir. Flebolitlerin oluşumu tipik olarak hiçbir belirtiye neden olmaz ve maksillofasiyal bölgede farklı sayı ve büyüklükte bulunabilir. Bu olgu sunumunda kalsifikasyon ile birlikte izlenen iki farklı hemanjiyom örneğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. OLGU SUNUMU: 20 yaşındaki kadın hasta, sol palatoglossal bölgede yavaş büyüyen, ağrısız, mor renkli şişlik şikayeti ile Ağız, Diş ve Çene Radyoloji Anabilim Dalı’ na başvurmuştur. Panoramik radyografi görüntüsü incelendiğinde sol parafaringeal bölgede çok sayıda, yuvarlak odaklar şeklinde radyoopasite izlenmiştir. Manyetik rezonans görüntüsünde ise sol parafaringeal bölgede lokalize olan lezyon izlenmiştir. İkinci olguda 57 yaşında kadın hasta sol yanak mukozasında bulunan, mavi-mor renkli şişlik ve estetik şikayet ile başvurmuştur. Panoramik radyografi görüntüsünde sol maksiller ön bölgede yuvarlak odak şeklinde radyoopasite ve manyetik rezonans görüntüsünde de sol maksiller bukkal bölgede lezyon izlenmiştir. Her iki hasta da mevcut şişliklerin doğumdan beri var olduğunu ve zamanla büyüdüğünü bildirmiştir. SONUÇ: Flebolitler baş boyun bölgesindeki hemanjiyomların karakteristik özelliğidir ve panoramik radyografilerde görülebilirler. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemi yumuşak doku hemanjiyomlarının değerlendirilmesinde ideal görüntüleme tekniği olarak kabul edilmektedir. Panoramik radyografi ve manyetik rezonans görüntüleme lezyonların yerini, içeriğini ve komşu yapılar ile ilişkisini gösterir.

AIM: Hemangiomas are benign vascular lesions that characterized by proliferation of endothelial cells and the predominant complaint is the presence of a slowly enlarging mass. 60% to 70% of the hemangiomas are found in the head and neck region and they cause aesthetic deformity and psychological problems. Phleboliths are calcified nodules that can be regarded as a pathognomonic feature of hemangioma. The formation of phleboliths typically causes no symptoms in the maxillofacial region, they are usually multiple and vary in size. This case report aimed to present two different head and neck hemangioma cases with calcification. CASE REPORT: A 20-year-old woman was referred to the Outpatient Clinic of Department of Oral and Maxillofacial Radiology with a complaint of slow growing painless mass in the left palatoglossal region. Her overlying skin had purple pigmentation. Panoramic radiography showed large numbers of round target-like radiopacities in the left parapharangeal region. Magnetic resonance imaging (MRI) showed a space-occupying lesion in the left parapharangeal region. In second case, a 57-year-old woman complained of a swelling in the left buccal mucosa. Intraoral examination revealed purple-blue pigmented mucosa. Panoramic radiography showed large round target-like radiopacity in the left maxillary anterior region and magnetic resonance imaging (MRI) revealed lesion in the left maxillary buccal region. Both patients reported that the swellings had been present since birth and they kept getting enlarged. CONCLUSION: Phlebolits are characteristic feature of hemangiomas in the head and neck region and they may been seen on panoramic radiographs. MRI is regarded as the standart imaging technique fort he evaluation of soft tissue hemangiomas. Panoramic radiography (OPTG) and magnetic resonance imaging (MRI) show the exact location, content and neighboring structures of the lesions.
Hemangioma with calcification: Report of two different cases
Keywords: Diş Hekimliği; Klinik Bilimler; Oral Diagnoz ve Radyoloji; Sağlık Bilimleri; Dentistry; Clinical Sciences; Oral Diagnosis and Radiology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry; Hemangioma; Magnetic resonance imaging; Panoramic radiography; Phlebolith; Vascular lesions; Flebolit; Hemanjiyom; Manyetik rezonans görüntüleme; Panoramik radyografi; Vasküler lezyonlar