Challenges and opportunities in the adoption and development of Islamic finance in Sierra Leone - Barrie, Nooh (My University, 2025)
Bu tez, Sierra Leone'de İslami Finans uygulamasının önündeki yasal ve düzenleyici engelleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ülke nüfusunun yaklaşık %76–78'ini oluşturan Müslümanlar tarih boyunca ekonomide etkin olmuş; tarım, ulaşım, ticaret, emlak ve madencilik gibi alanlarda önemli katkılar sunmuştur. Ancak, sömürge döneminde uygulanan bazı politikalar Müslümanların formel eğitim, mülkiyet hakları ve ekonomik fırsatlara erişiminde ciddi kısıtlamalara yol açmış ve onların formel ekonomik sisteme tam olarak entegre olmasını engellemiştir. Günümüzde Müslümanlar demografik olarak çoğunlukta olmalarına rağmen, inançlarına uygun finansal hizmetlere erişimden büyük ölçüde mahrum kalmaktadır. Bu durumdan hareketle, tez Sierra Leone'nin mevcut hukuk sisteminde İslami Finans'ın gelişmesini zorlaştıran veya engelleyen unsurlar olup olmadığını incelemektedir. İlk defa bu konuda yapılacak olan akademik araştırma olması bakımından çalışma önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Tez kapsamında, Anayasa, bankacılık ve finans kanunları, vergi düzenlemeleri, tüketici hakları, sigorta ve kredi mevzuatı gibi çok sayıda yasal doküman sistematik bir şekilde incelenecek; içerikleri siyasal, sosyo-ekonomik ve dini bağlamlar ışığında analiz edilecektir. Araştırma, aynı zamanda Batı Afrika'da yer alan Nijerya, Senegal, Gambiya ve Gana gibi bölgesel örnekler ile Malezya, Türkiye ve Birleşik Krallık gibi İslami Finans alanında gelişmiş ülkelerden edinilen veriler, Sierra Leone için uygun ve uygulanabilir bir ulusal düzenleyici çerçeve oluşturmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda tezin temel amacı, Sierra Leone'de İslami Finans'ın yasal entegrasyonunu sağlayacak öneriler geliştirmektir. Çalışmanın özgün değeri, bu alandaki ilk kapsamlı hukuki analizi sunmasıdır. Bilimsel katkısı, finansal hukuk ve ekonomik adalet alanlarına yeni bir perspektif kazandırmak; kültürel katkısı, din temelli finansal ihtiyaçların tanınmasını sağlamak; ekonomik katkısı ise, faizsiz ve etik temelli finans sisteminin kapsayıcı kalkınmaya olan katkısını ortaya koymaktır. Sonuç olarak bu tez, Sierra Leone için İslami Finans'ın yasal altyapısını oluşturmaya yönelik somut bir yol haritası sunmayı amaçlamaktadır.

Sierra Leone's complex history and its current socio-economic and demographic makeup underscore the pivotal role Muslims have played – and continue to play – in the country's economic landscape. Representing approximately 76–78% of the population, Muslims have historically shown entrepreneurial resilience and contributed significantly to sectors such as agriculture, transportation, real estate, and trade. However, they remain underserved by the formal financial system, particularly in accessing faith-compliant financial services. This reality can be said to be rooted in legacies of colonial exclusion, Christian-centric administrative policies, and contemporary regulatory shortcomings. Despite being the demographic majority, Sierra Leone's Muslims currently lack access to Islamic Finance – an alternative financial system aligned with their religious beliefs. This thesis addresses a previously unexamined question: Are there legal or regulatory barriers within Sierra Leone's existing legal corpus that hinder the establishment and growth of Islamic Finance? To explore this, the study adopts a doctrinal legal research methodology, conducting an extensive review of key legal documents – including the Constitution, Banking and Finance Acts, Tax legislation, Consumer Protection and Insurance Acts, and other financial and regulatory directives. These texts are critically analysed in conjunction with insights from comparative jurisdictions across West Africa (e.g., Nigeria, Senegal, Ghana, The Gambia) and global leaders in Islamic Finance (e.g., Malaysia, Türkiye, the UK). The findings reveal significant gaps in the legal and regulatory architecture, such as the absence of enabling laws, tax neutrality provisions, and institutional support frameworks like Shariah advisory boards. However, these gaps are not insurmountable. Drawing from international best practices and tailored policy reforms, this thesis proposes a roadmap for establishing a National Regulatory Framework for Islamic Finance in Sierra Leone. The study ultimately advocates for the legal integration of Islamic Finance as a pathway to financial inclusion, socio-economic empowerment, and sustainable national development.
Sierra leone Cumhuriyeti'nde İslami finansın kabul ve gelişimindeki engel ve fırsatlar
Keywords: -- Sierra Leone; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Dini yönler; Dini yönleri; Economics; Ekonomi; Faiz (İslam hukuku); Finance; Financial Inclusion; Finans; Finansal Kapsayıcılık; Interest (Islamic law); Islam; Islamic economics; Islamic Finance; Islamic Law; İslam; İslam Dini; İslam Hukuku; İslam iktisadı; İslami Finans; Kanun/ Hukuk; Legislation/ Law; National Development; Religious aspects; Sierra Leone; Ulusal Kalkınma; Ulusal Kalkınma Sierra Leone