Kurumsal iletişimde sosyal medya kullanımının kadın voleybol spor kulübü açısından incelenmesi - Mutlu, Erman (My University, 2020)
Amaç: Sosyal medya, günümüzdeki en etkili iletişim araçlarından biridir. Bu çalışmada, Eczacıbaşı VitrA Spor Kulübünün kurumsal iletişim aracı olarak kullandığı resmi sosyal medya platformları olan Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube hesapları üzerinden elde edilen verilerin, hesapların kullanım düzeyleri açısından incelenerek yorumlanması amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanıldı. Kulübün resmi sosyal medya hesaplarının açıldığı 2012 yılından 19 Mayıs 2020 tarihine kadar olan süreçte elde edilen veriler, doküman haline getirilip içerik analizi yöntemine göre kodlanarak; başarı, görünüm, hesap içeriği, paylaşım türü ve karşılaştırma olmak üzere 5 (beş) ana tema altında ele alındı.Bulgular: Başarı temasına göre, Türkiye ve dünyada elde ettiği sayısız başarılar ile Türk kadın voleyboluna ve ülke başarısına büyük katkı sağladığı; görünüm temasına göre, eksikliklere rağmen erişilebilir olduğu; hesap içeriği temasına göre, dünyada ilk üç arasında yer aldığı; paylaşım türü temasına göre, sosyal medya hesaplarının çok aktif bir şekilde kullanıldığı ancak bazı paylaşım türlerinde eksiklikler olduğu; karşılaştırma temasına göre, 2019 FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda ilk beşte bulunan spor kulüpleri arasında ilk iki sırada yer aldığı belirlendi.Sonuç: Bu çalışma, kadın voleybol spor kulüplerinin sosyal medya kullanım düzeylerine ilişkin, ülkemizde gerçekleştirilen ilk çalışmadır. Elde edilen bulguların, spor kulüplerinin iletişim noksanlıklarını gidererek paydaşlarıyla daha etkili iletişim kurmalarına yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.

Objective: Social media is one of the most effective means of communication today. In this study, it is aimed to examine and interpret the data obtained through Facebook, Twitter, Instagram and YouTube accounts, which are the official social media platforms used by Eczacıbaşı VitrA Sports Club as a corporate communication tool, in terms of the usage levels of the accounts.Material and methods: In the study, descriptive survey model, one of the qualitative research methods, was used. The data obtained during the period from 2012 when the official social media accounts of the club were opened until May 19, 2020, were documented and coded according to the content analysis method; It was handled under 5 (five) main themes: success, appearance, account content, sharing type and comparison.Results: Success contacted by Turkey and the Turkish women's volleyball and contribute greatly to the country's success with numerous achievements gained in the world; According to the theme of appearance, it is accessible despite shortcomings; ranked among the top three in the world according to the theme of account content; According to the theme of the type of sharing, social media accounts are used very actively, but there are deficiencies in some types of sharing; According to the comparison theme, it has been determined that it is in the top two places among the top five sports clubs in the 2019 FIVB Women's World Club Championship.Conclusion: This study is the first study conducted in our country on the social media usage levels of women's volleyball sports clubs. We think that the findings obtained can help sports clubs to communicate more effectively with their stakeholders by eliminating their communication gaps.
Keywords: corporate communication; Eczacıbaşı VitrA Spor Kulübü; Eczacıbaşı VitrA Sports Club; Kadınlar; kurumsal iletişim; Öğrenim ve öğretim; Social media; Sosyal medya; Spor; Sports; Study and teaching; Voleybol; Volleyball; Women