Temel analiz yöntemiyle hisse senetlerine yatırım ve cam sektörü üzerine bir uygulama - Ertürk, İlker (My University, 2012)
TEMEL ANALİZ YÖNTEMİYLE HİSSE SENETLERİNE YATIRIM VE CAM SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA ÖZET Fon arz ve talebinde bulunan kişi ve kurumlar mali piyasalar kanalıyla işlemlerini gerçekleştirirler. Mali piyasalar içinde fon transferinin yapıldığı piyasalar para ve sermaye piyasalardır. Sermaye piyasalarında yapılan transferlerde en çok kullanılan menkul kıymet türlerinden biri hisse senetleridir. Hisse senetlerinin fiyatlarının ne olacağı hakkında piyasada kullanılan analiz türleri, temel analiz ve teknik analiz yöntemidir. Teknik analiz geçmiş fiyat hareketlerini dikkate alarak gelecekte oluşması muhtemel fiyatlar üzerinde bir öngörü sağlarken, temel analiz yöntemi hisse senedi için bir değer biçmekte ve bu değere göre hisse senedi fiyatının iskontolu ya da primli olduğuna dair sonuca varmaktadır. Temel analiz sırasıyla genel ekonomik analiz, sektör analizi ve son olarak firma analizini içermektedir. Etkin piyasa hipotezine göre ise, hisse senedinin fiyatını oluşturan bilgidir ve firmalar hakkında piyasaya gelen haberlere herkes aynı anda ulaşabildiği için gelir elde etmek zorlaşır. Bu yüzden temel ve teknik analizlerde bulunup hisse senedi hareketlerinden kazanç elde etmek mümkün değildir. Hisse senedi yatırımları riskli yatırım olduklarından riskin ölçülmesi için çeşitli modeller geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden en yaygın olanı sermaye varlıkları fiyatlama modelinde, menkul kıymetin riski beta katsayısı ile ölçülmektedir. Bu model, portföy çeşitlendirilmesi ile sistematik riskin azaltılacağını savunmaktayken, arbitraj fiyatlama modelinde ise faktörlerin, sistematik riskin değiştirilemeyeceğini kabul etmektedir. Hisse senedi fiyatları sürekli değişkenlik gösterdiği için yatırımcıların yatırım sürecindeki psikolojik davranışları da sürekli değişkenlik göstermektedir. Yatırımcı psikolojisi ve davranışsal finans bilim dallarında, genel olarak psikolojinin yatırım kararlarını nasıl etkilediğini incelenir. Mali Piyasalar, Temel Analiz, Teknik Analiz, Etkin Piyasalar Hipotezi, Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli, Arbitraj Fiyatlama Modeli, Yatırımcı Psikolojisi ve Davranışsal Finans INVESTMENT IN STOCKS WITH THE METHOD OF FUNDAMENTAL ANALYSIS AND AN APPLICATION OF GLASS INDUSTRY

Individuals and institutions making offering and demand, operate their transactions via financial markets. Money and capital markets are where the transfer of funds is done in financial markets. One of the most widely used types of securities are shares in the transfers at the capital market. Types of analysis used in the market about what will be the prices of stocks are fundamental analysis and technical analysis. While technical anysis provides a prediction of possible prices likely to occur in the future by taking the past price movements into consideration, fundamental analysis method appraises the stock and comes to a conclusion that stock price is at discount or of premium, according to that value. Fundamental analysis includes the overall economic analysis sector analysis and analysis of the company. According to the efficient market hypothesis,it is the knowledge that composes the stock price and as everyone can reach the news about companies at the same time, it gets difficult to generate income. Therefore it is impossible to gain an income from stock movement by performing fundamental and technical analysis. Due to stock investment risk, various models have been developed to measure the risk. The most common one of these methods in the capital asset pricing model is measuring the risk of beta coefficient of securities. This model argues that systematic risk can be reduced by portfolio diversification. However,arbitrage pricing model admits that factors and systematic risk can not be changed. Psychological behaviors of investors vary in investment process because of the constant alteration at stock price. It is examined how psychology affects investment decisions generally in investor psychology and behavioral finance fields. Key Words : Financial Markets, Fundamental Analysis, Technical Analysis, Efficient Market Hypothesis, Capital Asset Pricing Model, Arbitrage Pricing Model, Investor Psychology and Behavioral Finance
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Hisse Senetleri