Elektrik enerjisi sektöründe özelleştirme ve regülasyon - Akşar, Pınar (My University, 2006)
ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNDE ÖZELLEŞTİRME VE REGÜLASYON Enerji ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip olan elektrik enerjisi, gerek birçok sektöre girdi verme konumunda olması, gerekse teknolojinin gelişmesiyle birlikte meskenlerde ve sanayi kesiminde elektrik enerjisine olan talebin sürekli artmasından dolayı toplumlar için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmiştir. Elektrik enerjisinin bu sayılan öneminin dışında, temel mal ve ürün karakteristiği de dikkate alındığında, mülkiyet yapısının nasıl olduğu ve devletin bu sektörde nasıl bir rol üstlendiği de sektörün anlaşılabilirliği açısından önem taşımaktadır. Özelleştirme ve serbestleşme politikalarının hız kazandığı son yirmi yıllık süreçte bütün alanlarda olduğu gibi elektrik enerjisi sektöründe de rekabete dayalı uygulamalar hızlanmış, 2000 yılından itibaren ise, yeniden yapılandırmaya yönelik politikalarla, doğal tekel niteliği gösteren fonksiyonlarının da özel kesime devredilerek rekabet ortamına bırakılması gündeme gelmiştir. Bu bağlamda ele alındığında devletin ekonomik hayat içerisindeki rolü de değişmeye başlamış ve düzenleme işlevinin de azalması yönünde bir süreç başlamıştır. Kamu kesimi ekonomisi ve devletin değişen rolü, özelleştirme uygulamaları ve özelleştirme sonrasında sektörün düzenlenmesi gibi konulara sistematik açıdan yaklaşıldığında, gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde yürütülmeye başlayan politikaların ve uygulama sonuçlarının elektrik özelleştirme hedefleri ile ne derecede uyumlaştırılabildiği büyük önem taşımaktadır.

PRIVATIZATION AND REGULATION IN ELECTRICITY SECTOR Electricity energy, which has a significant importance regarding the energy economy, has gradually become one of the most essential need for societies because of its great role to provide inputs for a variety of sectors and continously increasing demand of industrial corporations and households. Apart from the importance of electricitiy energy, which has just been mentioned , regarding the fundamental charecteristics of goods and product it is important that, what kind of posession structure there is and what the goverment’s role is on this sector in order to understand the sector properly. In the period of last 20 years, which the policies of privitization and liberalization has significantly increased, the competitive perspective has become the main trend of electicity energy sector just like all of the other areas. What’s more, since the year 2000, some functions, which are qualified to be the natural monopolies, have also been transferred to private sector and have been led to competitive area with the help of reconsructive policies. Utilizing the issue from this point, goverment’s role in economical area has started to change and its function of regulation has started to decrease. Taking the issues such as public economy, changing role of the government, privitazition practices and the regulation of sector after privitazition from the systematical perspective, it is very important that, to what degree it is possible to accomodate the goals of electricity privitization with the policies which have been implemented recently and the results of implemention in both developed and developing countries.
Keywords: Elektrik Enerjisi; Özelleştirme; Regülasyon