Taliban’ın yükselişinden sonra Afganistan’daki kadınlar : post kolonyal feminist yaklaşım - Külünk, Ayşe Nur (My University, 2022)
Modern Afgan devletinin bugün kapsadığı coğrafyada birçok farklı imparatorluklar yer almıştır. Bunun sonucunda da Afganistan’ın tarihi ve kadınların sosyal ve siyasi yaşamları ve hakları da tarih içerisinde birçok kez değişime uğramıştır. Özellikle El-Kaide’nin 11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan’a ve Taliban’a savaş açan Amerikan hükümeti, bu süreç içerisinde “Teröre Karşı Savaş” söylemini kullanarak, Orta Doğulu kadını kurtarılması gereken bir obje olarak tanımlamıştır. Bu tanımlamaya bazı feminist gruplar katılıp, desteklerken, kendilerini post-kolonyal feminist olarak tanımlayan kişiler Afganistan’daki kadınlara ve daha da genellemek gerekirse Batılı olmayan kadına Batı feminizmi ile yaklaşılamayacağını, Orta Doğulu kadın için farklı çözümler bulunulması gerektiğini savunmuşlardır. Bu çalışma, Afgan kadınının ülke tarihi içerisindeki yerini, haklarını ve Batı feminist düşüncesinde Afganistan, kadın ve Taliban ilişkisinin nasıl algılandığını incelemektedir. Bu çalışmada neo-oryantalist düşüncenin önemli temsilcilerinden Bernard Lewis ve Samuel Huntington’ın çalışmaları örnek verilmiş olup, Afganistan’daki kadınlar hakkındaki söylemler ve yazılanlar, beyaz feminist düşüncenin Afganistan’daki kadınlara nasıl yaklaştığı, neo oryantalist düşünce ve postkolonyal feminist teori merkeze alınarak incelenmiştir.

Many different empires took place in the geography covered by the modern Afghan state today. As a result, the history of Afghanistan and the social and political lives and rights of women have changed many times throughout history. The American government, which waged war against Afghanistan and the Taliban, especially after the September 11 attacks of Al-Qaeda, defined the Middle Eastern woman as an object that needs to be saved, using the rhetoric of War on Terror during this process. While some feminist groups joined and supported this definition, people who defined themselves as post-colonial feminists argued that women in Afghanistan and more generally non-Western women could not be approached with Western feminism and that different solutions should be found for Middle Eastern women. This study examines the place of Afghan women in the history of the country, their rights and how the relationship between Afghanistan, women and the Taliban is perceived by the Western feminist thought. In this study, the works of Bernard Lewis and Samuel Huntington, who are important representatives of neo-orientalist thought, are given as an example, the discourses and writings about women in Afghanistan in the West, how the West approaches women in Afghanistan, have been examined by focusing on neo-orientalist thought and post-colonial feminist theory.
Keywords: Afganistan; Afganistan’daki Kadınlar; Afghanistan; Araştırma; Kadınlar; Neo-Orientalism; Neo-Oryantalizm; Post-Colonial Feminist Theory; Post-Kolonyal Feminist Teori; Research; Taliban; Taliban Women In Afghanistan; Women