Uluslararası finansal raporlama standartları ve kurumsal yönetim ilişkisi : kurumsal yönetim endeksi’ne tabi şirketlerde bir anket çalışması - Cavlak, Hakan (My University, 2015)
ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI VE KURUMSAL YÖNETİM İLİŞKİSİ: KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ’NE TABİ ŞİRKETLERDE BİR ANKET ÇALIŞMASI 1980’li yıllardan itibaren dünya genelinde yaşanan ekonomik krizler ve şirket skandalları, işletmelerin hem idari hem de mali olarak daha iyi yönetilmelerini gerekli hale getirmiştir. Ayrıca küreselleşmenin beraberinde getirdiği rekabetçi ortam da bu gerekliliği arttırmıştır. Bu noktada işletmeler de, idari ve mali olarak daha iyi yönetilmelerini sağlamak için Kurumsal Yönetimi, finansal raporlarında şeffaflığı sağlamak için ise Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını araç olarak kullanmışlardır. Çalışmamızda işletmelerin küresel düzeyde rekabet edebilmelerinde büyük öneme sahip UFRS ve Kurumsal Yönetim arasındaki ilişki incelenmiştir. Sözü edilen ilişkinin ne şekilde gerçekleştiği ise UFRS tam seti içerisinde yer alan standartlar tek tek ele alınarak ortaya konulmuştur. Çalışmanın araştırma kısmında da Kurumsal Yönetim Endeksi’ne tabi olan şirketlerde UFRS-Kurumsal Yönetim ilişkisi algısı üzerine bir anket gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler ile şirketlerin sahip oldukları Kurumsal Yönetim Notları karşılaştırılarak çalışmada ileri sürülen hipotezler test edilmiştir. Sonuçta, şirketlerin UFRS-Kurumsal Yönetim ilişkisine dair algıları ile şirketlerin sahip oldukları Kurumsal Yönetim Notu arasında hipotezlerde ileri sürüldüğü gibi pozitif bir ilişkinin bulunduğu ortaya çıkmıştır.

THE RELATION OF INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARDS AND CORPORATE GOVERNANCE: A SURVEY OF THE PUBLICLY TRADED COMPANIES LISTED ON CORPORATE GOVERNANCE INDEX The economic crises and corporate scandals since the 1980s have been followed by a marked improvement in the financial and administrative management of companies. Additionally, the competitive environment caused by globalization has contributed to that improvement. At present, companies have started to use Corporate Governance to ensure the quality of their administrative and financial management and have started to use International Financial Reporting Standards (IFRS) to ensure transparency in financial reports. This study examines the relationship between IFRS and Corporate Governance, which has a huge impact on the global competitiveness of enterprises. It explores each standard of the complete set of IFRS to demonstrate how the aforementioned relation occurs. The study employs survey research as a methodology to measure the relationship between IFRS and Corporate Governance. To test the hypotheses, it compared the data of survey results with the Corporate Governance Scores of the participant companies. The results showed a positive relation between the perception of IFRS-Corporate Governance relationship and the Corporate Governance Score, as the hypothesis suggested.
Keywords: Finansal rapor; İşletme