Hadisin kabul ve reddine Zabt kusurlarının etkisi - Akkoç, Gülsüm (My University, 2012)
Ravinin zabt sahibi olması ilk dönemlerden itibaren hadisin kabul ve reddine etki eden unsurlardan biridir.Zabtla ilgili muhaddislerin ifadeleri incelendiğinde zabtla alakalı usul konularının zaman içerisinde geliştiği ve İbn Hacer ile günümüzdeki halini aldığı görülmektedir. Zabt açısından raviler ve rivayetleri hakkında ilk dönemlerden itibaren farklı gruplandırmalar yapılmıştır. İbn Hacer de zabt kusurlarını hem müstakil hem de adalet ile birlikte şiddetliden hafifine doğru sıralamıaştır. Gerek ravinin gerekse rivayetlerinin durumu bu kusurlara göre farklı isimler almakta ve farklı muamele görmektedir. Bu çalışma ile zabt kusurlarının mutlak olarak rivayeti red sebebi sayılmadığı ve zabt kusurunu ortadan kaldıracak bir durum söz konusu olduğunda rivayetin kabul edildiği görülmüştür. 0BABSTRACT A transmitter’s accuracy is one of the important factors having effects on acceptance and rejection of a hadīth. When hadīth scholars’ statements on accuracy are examined, it is observed that methodological issues about accuracy developed over time and only with IbnHajar they took the present form. Different classifications of transmitters and their transmissions in terms of accuracy have been made since the earlier periods. IbnHajar alsoarranged defects in accuracy from severe to mild ones separately or together with veracity. Both the condition of transmitter and his/ her transmissions are given different names and treated differently based on these defects. In this study, it is seen that defects in accuracy are not considered absolute reason for the rejection of a transmission, and the transmissionis accepted when there is a condition which eliminates the defects in question.
Keywords: Hadis; İslam Dini