Türk vergi sisteminde gelir vergisi reformu: (1950 gelir vergisi reformu örneği) - Yurdabak, Filiz (My University, 2003)
Bu tezin konusunu 1950 Gelir Vergisi Reformu oluşturmaktadır. Gelir Vergisinden önce uygulamada bulunan vergi, Kazanç Vergisi idi. Bu vergi ilkel, verimsiz ve adeletsiz bir vergi idi. Kazanç Vergisi yaklaşık 25 yıl yürürlükte kaldıktan sonra yerini Gelir Vergisine bıraktı. Gelir Vergisi üniter yapısıyla, artan oranlılık, geçim indirimi, ayırma kuramı gibi müesseselere yer vermesiyle ileri bir vergi tekniğine sahipti. Buna rağmen Kazanç Vergisinden Gelir Vergisine geçiş kolay olmadı. Eski vergi üzerinde ısrar eden baskı grupları tarafından bu vergi şiddetli eleştirilere uğradı. Siyasi baskılar sonucu Gelir Vergisi Kanununda bu gruplara geniş tavizler verildi. Gelir Vergisi ileri bir vergi olmasına rağmen, üniter yapıdan sapılarak verilen tavizler yanında etkin bir vergi kontrol mekanizmasının kurulamaması, enflasyonun , verginin sosyal yönlerini harab etmesi ve bunu önlemek için gerekli önlemlerin alınamaması nedeniyle istenilen sonuca ulaşamadı. The subject of this thesis is the 1950 Income Tax Reform. The tax in force before the Income Tax, was the Earning Tax. This Tax was a primitive, unproductive and unfair. The Earning tax stayed in force for nearly 25 years after which was replaced by the income tax. The income tax had an advanced tax technique with its unitary structure and comprising such institutions as progressivity personel allowence discrimination theory. Nevertheless, the transitory period from the Earning Tax to the Income Tax was not easy. This tax was violently criticised by pressure groups, insisting on the former tax system. As a result of political pressures, these groups were given wide compromises in the Income Tax Law. Although the Income Tax is an advanced tax system, the expected results could not be obtained, which was due to, in addition to the compromises, given by diverting from its unitary structure, failure to establish an effective tax control mechanism, inflation ruining the social aspects of the tax system and failure to take the necessary preventive measures.
Keywords: Hukuk; Vergi hukuku; Vergiler_Türkiye